Hlavní obsah

Falešné stodolarovky poslaly Dagestánce na šest let za mříže

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dagestánce Oumaraskhabu Magomedova poslal v úterý ústecký krajský soud na šest let do věznice s ostrahou za to, že si loni v dubnu v kasinu v Jirkově-Ervěnicích na Chomutovsku vyměnil 101 falešných stodolarovek za koruny. Senát se ztotožnil s obžalobou a uznal ho vinným z trestných činů padělání a pozměňování peněz a z podvodu. Třiatřicetiletý muž se na místě proti rozsudku odvolal, státní zástupce se odvolání vzdal.

Článek

Dagestánec, který v Česku žije bez povolení, nechal dolary v kasinu jako zástavu, za kterou mu obsluhující žena vydala vlastních 202 000 korun pro další hru na automatech. "Po přibližně čtrnácti dnech si z kasina odnesl 58 kusů padělaných bankovek s tím, že je smění za koruny ve výhodném kursu, a splatí svůj dluh. K tomu však nedošlo, proto obsluha předala zbývající stodolarovky policii a případ ohlásila," řekl státní zástupce.

Soudkyně Jana Kurešová při zdůvodňování rozsudku kladla důraz i na rozporné výpovědi obžalovaného. Magomedov těsně před vzetím do vazby tvrdil, že se teprve na policii dozvěděl o padělcích. Později řekl, že o nich věděl již v kasinu. Stodolarovky měl podle svých slov získat za prodej auta od Bulhara jménem Mário v chomutovské ubytovně.

Padělky označeny jako nebezpečné

Česká národní banka označila padělky stodolarovek stupněm 2, tedy jako nebezpečné. Soud rovněž rozhodl o tom, že Dagestánec, kterému hrozilo až deset let vězení, musí vrátit zaměstnankyni kasina 202 000 korun. Před soudem tvrdil, že se živil dovozem aut z Německa a dalších zemí. Vydělal si prý až 120 000 korun měsíčně, ale téměř trojnásobek této částky dokázal prohrát za jediný den v kasinu.

"K trestu vyhoštění jsem nesáhla proto, že obžalovaný je otcem dvouleté dcery, která má české občanství," vysvětlila na závěr soudkyně. Magomedov rozsudek přijal nesouhlasně, jeho přítelkyně se slzami v očích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám