Hlavní obsah

Hrad Pernštejn patrně nikdo nezapálil, ani nevykradl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Policie do čtrnácti dnů uzavře vyšetřování požáru na hradu Pernštejně v Nedvědici na Brněnsku, který v dubnu způsobil škodu za padesát miliónů korun. Čeká se ještě na vyhodnocení několika znaleckých posudků, které by měly potvrdit, že požár nikdo nezaložil.

Článek

"Čekáme na znalecké posudky, které by měly objektivně potvrdit příčiny vzniku požáru. Abychom mohli s klidným svědomím případ uzavřít, je třeba mít pohromadě revizní zprávy a znalecké posudky i na zařízení, které nebylo zasažené požárem. Pokud jde o vykradení některých sbírek, nezaznamenali jsme zatím nic, co by to potvrzovalo," uvedl velitel kriminální policie na Brněnsku Zdeněk Křetínský.

Podle něj policisté prověřují i starožitnictví a burzy či aukce, ale zatím se nikde neobjevilo nic, co by mohlo pocházet z Pernštejna. Podle kriminalistů se zřejmě potvrdí, že požár vznikl bez cizího zavinění a hradní sbírky nikdo nevykradl. "Předpokládáme, že začátkem ledna případ uzavřeme," dodal Křetínský

Požár na hradě, který je považovaný za perlu jižní Moravy, vznikl v polovině dubna. Vyhořela hradní sýpka, v níž byl depozitář, a shořela i střecha. Škodu památkáři nejprve odhadli na skoro 100 miliónů korun, později ji snížili na polovinu. Přestože se zaměstnanci hradu snažili vynést nejcennější předměty ven, většinu depozitáře se zachránit nepodařilo.

Hrad se podařilo do čtrnácti dnů znovu otevřít veřejnosti, v současné době je velká část vyhořelé části hradu opravena díky státním  i soukromým dotacím, sbírkám a darům.

Reklama

Související články

Hasiči mají tři verze, proč shořel Pernštejn

Vyšetřovatelé brněnských hasičů ukončili vyšetřování dubnového ničivého požáru hradu Pernštejn. Nepodařilo se jim přesně zjistit příčinu ohně, stanovili však...

Na opravu hradu Pernštejna jsou peníze

Replika gotického krovu a celá střecha nad historickou sýpkou, která lehla letos v dubnu v areálu hradu Pernštejna popelem, by měla být stavebně dokončena...

Výběr článků

Načítám