Hlavní obsah

Na opravu hradu Pernštejna jsou peníze

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PERNŠTEJN

Replika gotického krovu a celá střecha nad historickou sýpkou, která lehla letos v dubnu v areálu hradu Pernštejna popelem, by měla být stavebně dokončena již v květnu příštího roku.

Článek

Oznámil to v pondělí ministr kultury Vítězslav Jandák, jenž si celý hrad prohlédl. Doprovodil ho a dostatek prostředků potvrdil místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

V noci na 16. dubna letošního roku vyhořel téměř celý mobiliář uložený v sýpce při jihozápadní stěně největšího hradu na Moravě. Škody jdou do desítek miliónů.

Vláda věnuje na opravu hradu 24 miliónů korun

"Vláda má velký zájem na tom, aby se začalo s obnovou střechy co nejdříve, i když provizorní zastřešení je dobře provedené," řekl ministr Sobotka. Upřesnil, že kromě mimořádné finanční vládní dotace ve výši 24 miliónů korun, schválené kabinetem v srpnu, je nyní na kontě Pernštejna zhruba dalších 8,5 miliónu korun. Jednu sbírku organizovala Česká televize, lidé přispívali i jinak.

"Hrad vyvolává pozitivní emoce, lidi to zasáhlo možná trochu u srdíčka," prohlásil Sobotka. Reagoval tak na Jandákovu větu, že "na Pernštejně je zakopáno něco kouzelného, pozitivního, co ovlivňuje dokonce i politiky". Ředitel Státního památkového ústavu v Brně Jaromír Míčka Právu potvrdil jako prioritu obnovení panoramatu, tedy střechy. "Pak by zůstal čas na následné práce." Míčka vidí největší problém a příčinu možného zpomalení rekonstrukce jen v legislativě. "Peněz na zahájení stavby je dost," říká.

"Dojde-li k takovému poškození národní kulturní památky nebo dalších historických skvostů jako na Pernštejně, měl by zákon obsahovat určité režimy, které umožní pružněji reagovat na situaci," vysvětlil poslanec Michal Hašek (ČSSD), jenž je zároveň předsedou obcí kolem hradu ležícího regionu Tišnovsko.

Z rozhovoru obou ministrů s novináři vyplynulo, že pojištění tak obrovských staveb, jako je hrad, zůstává otevřeným problémem. Jandák i ředitel Míčka hovořili o možnosti nestandardních smluv s pojišťovnami. S tím, že by pojišťovny mohly nabídnout určitý bonus, přičemž pojištění velké památky by zároveň bylo pro pojišťovnu dobrou reklamou.

Reklama

Související články

Hasiči mají tři verze, proč shořel Pernštejn

Vyšetřovatelé brněnských hasičů ukončili vyšetřování dubnového ničivého požáru hradu Pernštejn. Nepodařilo se jim přesně zjistit příčinu ohně, stanovili však...

Vláda přispěje na Pernštejn 24 miliony

Kabinet Jiřího Paroubka vyhověl žádosti ministra kultury Vítězslava Jandáka o speciální příspěvek na opravu požárem poničeného moravského hradu Pernštejn....

Výběr článků

Načítám