Hlavní obsah

Soud kvůli vytunelovanému fondu Trend opět odložen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ti, kteří doufali v zahájení hlavního líčení v kauze vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia, se opět nedočkali. Důvodem pro odročení soudního jednání byla údajná zdravotní indispozice Václava Diuse, jenž je jedním ze žalovaných.

Článek

Kauza fondů Trend a Mercia je jedním z největších případů tunelování v Česku se škodou asi 1,4 miliardy korun. Před soud se dostala až po devíti letech vyšetřování.

Soudce se ještě v pondělí dopoledne zajímal o Diusův zdravotní stav. Diusův lékař mu sdělil, že jeho pacienta čekají kardiologická vyšetření a v prosinci se zřejmě soudu nebude moci zúčastnit.

Státní zástupce František Fíla, jenž požaduje pro obviněné tvrdé tresty až do výše 12 let, nechtěl nepřítomnost obžalovaného komentovat, nicméně nevyloučil, že by mohlo jít o taktiku obžalovaných. "Po dnešku nejsem optimista v zahájení hlavního líčení," řekl novinářům.

V pondělí se k soudu dostavili čtyři z 11 obžalovaných.  Pět nepřítomných souhlasilo se zahájením líčení bez jejich přítomnosti. Proti jednomu obžalovanému, Miroslavu Vlastníkovi, je řízení vedeno jako proti uprchlému, a může tak začít i bez něj.

Bývalý šéf Trendu Hálek se k soudu dostavil

Hlavním protagonistou případu je bývalý šéf Trendu Miroslav Hálek, jenž se chtěl soudního jednání zúčastnit. "Jsem rád, že k líčení konečně dochází," řekl Hálek, který vinu popírá.

Podle státního zástupce Fíly obžalovaní v polovině devadesátých let protiprávními převody převedli z fondů akcie nejcennějších firem na jiné společnosti. Týkalo se to prý i akcií obchodního domu Kotva, které skončily na účtu kyperské společnosti Forminster Enterprises.

"Bylo to brutální vytunelování obou fondů, převedení akcií a peněz mimo fondy bez úhrady jakékoliv ceny," řekl Fíla. Jednou z metod vyvedení majetku podle něj bylo placení kupní ceny za akcie ve splátkách po dobu až 30 let, další pak uplatňování vysokých smluvních pokut. Trvání procesu odhadl státní zástupce až na jeden rok.

V Trendu se angažovali i Kocáb s Kratochvílem

Samotný Trend, jenž v roce 1991 založili hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, skončil v lednu 2000 v konkurzu. Oba umělci by měli u hlavního líčení vystoupit jako svědci.

Předloni konkurzní správce Trendu obvinil Kocába, Kratochvíla a dalších pět lidí z poškození Trendu ve výši přes 300 miliónů korun. Kocáb a další manažeři jeho závěry označili za polopravdy a lži. Policie poté správcovo trestní oznámení odložila s tím, že nebyl spáchán trestný čin.

Reklama

Související témata:

Související články

Správce v kauze Trend: za krach může i Kocáb

Správce konkurzní podstaty zkrachovalého fondu Trend Vítězslav Hálek míní, že téměř půl miliardy korun z firmy vyvedli nejen bývalí manažeři fondu, ale i jeho...

Výběr článků

Načítám