Hlavní obsah

Kocáb a Kratochvíl nebudou kvůli Trendu stíháni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší zakladatelé zkrachovalého fondu Trend Michael Kocáb a Martin Kratochvíl nebudou stíháni v souvislosti s vyvedením téměř půl miliardy korun z fondu. Policie ve čtvrtek odložila trestní oznámení, jež na Kocába a Kratochvíla podal správce konkurzní podstaty Trendu Vítězslav Hálek.

Foto: Café Evropa
Článek

"Oznámení bylo odloženo, protože ve věci nejde o podezření z trestného činu," řekl v pátek vyšetřovatel, který se případem zabýval. Hálek může podat proti odložení stížnost, o níž by rozhodoval státní zástupce.

Konkurzní správce podal trestní oznámení na Kocába, Kratochvíla a dalších pět bývalých manažerů fondu v listopadu 2003. Podezírá je, že se transakcemi s akciemi v držení fondu nezákonně obohatili o 318,4 miliónu korun. Spolu s dalšími převody majetku poškodili fond celkem o téměř 464 miliónů korun, řekl před rokem Hálek.

Vedle hudebníků Kocába a Kratochvíla konkurzní správce z nezákonného obohacení podezírá další bývalé členy představenstva Trendu: Jiřího Pacovského, Oldřicha Lichtenberga, Aleše Tomka, Aleše Machalíčka a Zdeňka Kozáka.

Všechny transakce se podle Hálka odehrály v srpnu roku 1995 během 40 minut na hradecké pobočce Pragobanky. Peníze hudebníci a další manažeři získali z prodeje akcií SPT Telecom, Synthesia a Chemopetrol Elektrárnám Opatovice. Obchod zorganizovala Královehradecká brokerská s firmou Firex prostřednictvím firmy Consult Invest. Manažeři Trendu podle Hálka od počátku věděli, že peníze, kterými jsou akcie zaplaceny, pocházejí původně z Trendu a tím je fond tunelován.

Pomsta?

"Nepodařilo se prokázat, že by (Kocáb a spol.) znali původ těch peněz," uvedl dnes vyšetřovatel. Kocáb a Kratochvíl označili již před časem obvinění vznesená konkurzním správcem za odvádění pozornosti a snahu poškodit jejich dobré jméno. "Je to naprosto neuvěřitelný a totální nesmysl," řekl tehdy Kocáb.

Za obviněním může podle něj stát pomsta, snaha o bojkot soudního procesu k vytunelování fondu a zbavení se svědků nebo o odvedení pozornosti od pochybení správce. Připomněl, že na Hálka podali věřitelé trestní oznámení za stejné trestné činy a podobné částky, z jejichž odcizení správce viní je. Trestním oznámením se zabývá Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové.

Manažery Trendu Hálek podezírá z trestných činů zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinností při správě cizího majetku a podvodu. Pokud by byli obviněni a postaveni před soud, hrozilo by jim až 12 let vězení. Své vývody Hálek opírá zejména o závěry trestního spisu kauzy Trend, zprávu nuceného správce Trendu a závěry znalců.

Přátelství s Havlem

Týdeník Ekonom v listopadu 2003 uvedl, že podle policistů, kteří se kolem kauzy Trend pohybovali, bránilo razantnějšímu vystoupení proti Kocábovi jeho úzké přátelství s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Policisté prý měli obavu, že by Kocáb dostal milost, a možnost trestního stíhání by tím byla zmařena.

Kocáb s Kratochvílem již podezření z viny na úbytku majetku čelili. Například v roce 1996 je nařkl představitel firmy Regent Fund Management Colin Kingsnorth, že společně s dalším majitelem Miroslavem Hálkem sebrali peníze akcionářům. Oba to popřeli.

Od Kocába s Kratochvílem, kteří Trend založili v roce 1991, fond v roce 1995 fond převzali lidé svázaní se společností Královéhradecká brokerská. Podle policie jej noví správci nezákonnými machinacemi připravili o převážnou část majetku. Celkem z Trendu, který měl asi 100 000 akcionářů, zmizel majetek za více než miliardu korun. Hlavním obžalovaným je Miroslav Hálek, který má s konkurzním správcem společné jen příjmení. Spolu s ním je obviněno dalších deset jeho spolupracovníků a partnerů.

Obvinění podle žalobce získali v polovině 90. let nad fondem Trend a dalším fondem Mercia kontrolu. Až do zatčení na jaře 1997 z jejich portfolií údajně různými protiprávními machinacemi převedli akcie nejcennějších firem, mimo jiné pražského obchodního domu Kotva, na jiné společnosti.

Vyšetřování případu stále není uzavřeno. Policie na případu pracuje sedm a půl roku. Státní zástupce sice předloni v létě podal obžalobu, hradecký soud ale vrátil případ policii k dopracování. Obvinění se nyní seznamují se spisem.

Reklama

Související témata:

Související články

Správce v kauze Trend: za krach může i Kocáb

Správce konkurzní podstaty zkrachovalého fondu Trend Vítězslav Hálek míní, že téměř půl miliardy korun z firmy vyvedli nejen bývalí manažeři fondu, ale i jeho...

Výběr článků

Načítám