Hlavní obsah

Soud potvrdil převaděčům přísné tresty

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sklopené hlavy a smutný výraz ve tváři bylo jediné, na co se před senátem Krajského soudu v Brně zmohla parta převaděčů ze Znojemska, kteří se v odvolacím řízení snažili zpochybnit důkazy a domoci se zproštění či zmírnění trestů. Krajský soud v Brně však argumentům obžalovaných neuvěřil a všechny tresty nižšího soudu potvrdil. Navíc u všech ihned nařídil i nástup k výkonu trestu.

Článek

V dubnu převaděče odsoudil Okresní soud ve Znojmě za to, že převedli nejméně 300 Asiatů do Rakouska a Itálie. Největší tresty si odpykají hlavní organizátoři zločinného spolčení a to Polák Przemysl Mardzaka, kterého soudci poslali do vězení na 7 let a znojemský podnikatel Jaromír Drbal ze Znojma, který si odpyká na 7 a půl roku Oba zaplatí ještě 50 tisíc korun pokuty.

Obžalování zpochybňovali odposlechy

Celkem bylo obžalovaných 21 lidí, z nichž 3 byli viny zproštění, 11 jich vyvázlo s podmíněným trestem a 7 jich půjde do vězení. Jde o největší gang převaděčů, který se na jižní Moravě podařilo rozkrýt. Za rok svých aktivit od února 2002 do svého zadržení v únoru 2003 převedli do zahraničí nejméně 300 Asiatů.

"Obžalovaní a jejich obhájci zpochybňovali hlavní důkaz o jejich vině, kterými byly odposlechy. Obhajoba namítala možnost manipulace s odposlechy, což je podle soudu nesmysl. Proč by někdo upravoval takové množství dat na CD nosičích, což by se navíc dalo prokázat. Hodnocení nižšího soudu bylo zcela v pořádku a není důvod nic měnit. Odvolání jsme proto zamítli," uvedl předseda senátu odvolacího soudu Zdeněk Lukovský.

Policie převaděče dlouhodobě sledovala

Podle důkazů byli na vrcholu celé bandy právě Drbal a Marzdak, kteří vše řídili. Cizince nakládali v Praze do taxíků nebo do nákladních vozů jako zboží. Pak s nimi za nelidských podmínek jeli několik hodin k Vranovu nad Dyjí nebo k Hnanicím. Po vyložení nedaleko hranic museli běženci jít několik kilometrů v mrazu či ve sněhu jen v lehkém oblečení. "Je až s podivem, že to všichni přežili," podotkl předseda senátu znojemského soudu Josef Teplý.

Činnost převaděčů česká i rakouská policie monitorovala, aniž by zasáhla, protože cílem bylo rozkrýt co nejvíce lidí, kteří se na převádění podílí. Nakonec mezi potrestanými byli jak převaděči či organizátoři, tak i Mariana Kovaleva z Ukrajiny, která některé nechávala ve svém penzionu. Tvrdila sice, že jen vykonávala svou živnost, ale podle soudu věděla, koho ubytovává. Trestům se vyhnuli jen taxikáři, kterým soudci neprokázali, že by věděli, koho a kam vezou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám