Hlavní obsah

Policie stíhá muže, kteří nabízeli léky přes internet

Právo, ČTK, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kriminalisté v úterý odhalili dva muže, kteří přes internet nelegálně prodávali lék na hubnutí Adipex a další léky na zvýšení sexuální výkonnosti u mužů. Takový prodej je v Česku zakázán, navíc se nabízené preparáty smí vydávat pouze na lékařský předpis.

Článek

Sedmaadvacetiletý muž z Brna je ve vazbě, jeho o čtyři roky mladšího komplice stíhají policisté na svobodě. "Podobných případů je prověřováno v Česku několik, ale poprvé se podařilo objasnit případ takového rozsahu,"  uvedla komisařka brněnské kriminální policie Ilona Rochová..

Léky byly sice pravé, případné zájemce však stály dvakrát až třikrát tolik, než kolik by za ně daly v lékárně. Jen do loňského prosince si tak oba muži přišli minimálně na 325 tisíc korun. Zboží dodávali nejen po celé ČR, ale i do Německa a do Francie.

"První poznatky o jejich nelegálním obchodu jsme měli už na podzim loňského roku, kdy ještě oba spolupracovali. Od 26. září si vyrobili falešné recepty na lékaře Vojenské nemocnice v Brně a obcházeli lékárny, ve kterých si léky vyzvedávali. Společně takto prodávali léky až do konce roku, kdy starší získal 172 500 a mladší 153 tisíc korun," uvedla Rochová.

Na sklonku roku se pak mladší z mužů přestal  o tento výdělek zajímat, zatím co starší pokračoval dál. Obcházet lékárny se mu však nechtělo a tak našel jiného dodavatele, po kterém policie zatím ještě pátrá. Od ledna do 15. června, kdy u něj policisté udělali domovní prohlídku tak sám vydělal na důvěřivých lidech přes milión korun.

Do hry vstoupili "bílí koně"

Když na případ "internetové lékárny" poukázala loni v listopadu TV Nova a zveřejnila i seznam bankovních účtů sloužících k prodeji preparátů, začali pachatelé používat konta svých takzvaných bílých koňů. Mladší z pachatelů koncem roku 2004 s prodejem přestal.

"Při domovní prohlídce jsme u něj zajistili léky, počítače, přesnou evidenci lidí, kterým zboží dodával a platební karty od všech možných bank. Zjistili jsme z toho, že používal několik lidí jako bílé koně, kteří mu za odměnu půjčovali svá konta, na která mu lidé posílali peníze. Z těch pak peníze zase převáděl jinam, takže dokazování bylo a vlastně stále je ještě dost složité, protože moc nevypovídá," upřesnila komisařka.

Kromě této černé lékárny, na kterou neměl ani jeden z pachatelů kvalifikaci, ještě starší z mužů nějaký čas nabízel mobilní telefony. Za ty inkasoval předem peníze, ale zákazníkům nic neposílal. Jen ve dvou případech příjemci dostali balíky s cihlou. Takto si navíc vydělal asi 100 tisíc korun..

"Pokud se podaří vinu na podvodech a nelegálním podnikání u soudu prokázat, hrozí mužům až tři roky vězení," doplnila Rochová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám