Hlavní obsah

Policie bude zjišťovat drogy ve slinách řidičů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie bude moci od začátku příštího roku rovnou na silnici zjišťovat, zda řidič kromě alkoholu před jízdou nepožil i drogy. Sloužit by k tomu měla speciální zkouška slin, kterou zavádí nový zákon, jenž má pomoci snížit rizika působená tabákem, alkoholem a jinými návykovými látkami. Nové paragrafy budou platit od 1. ledna 2006.

Článek

Stejnou pravomoc jako policisté budou mít vůči svým zaměstnancům i zaměstnavatelé. "Orientační zkouška jako na alkohol se rozšiřuje na zkoušku při využití slin na jiné návykové látky," uvedl v úterý ředitel Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Ivo Kačaba.

Dodal, že po tomto testu by se měla podezřelá osoba podrobit laboratorním testům krve či moči. Pokud se jí podezřelý nepodrobí, hrozí mu sankce až 15 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky. Jestli se přítomnost alkoholu či drog prokáže, čeká řidiče stejný postih.

Podle zákona budou moci vyžadovat sliny občanů státní, místní a vojenští policisté, vězeňská služba či zaměstnavatel. Podrobit se jí musí lidé, kteří by mohli ohrozit svůj či cizí život. Testy potu, z kterého lze rozpoznat přítomnost toxických látek, již tento měsíc zkoušeli dopravní policisté v Ústeckém kraji.

Podobný zákon existuje v USA, kde mohou zaměstnavatelé kdykoliv namátkově vyšetřit moč zaměstnanců, zda nepožili alkohol nebo drogy.

Detektory by měly rozeznat několik základních návykových látek, jako je marihuana či pervitin. Marihuana je přitom v krvi zjistitelná až měsíc po požití. Na to však policie nemusí přijít, protože testuje sliny, v nichž je toxická látka prokazatelná jen krátkodobě. "Nás zajímá, jestli se ukáže přítomnost návykové látky ve slinách řidiče," potvrdil David Kubalák z tiskového oddělení policejního prezidia.

Dopraváci zatím nemají přístroje

Dopravní policie tuto možnost kontroly vítá. "Zatím jsme přítomnost omamných látek museli ověřovat lékařským vyšetřením, ale na místě to možné nebylo," řekl Právu Kubalák. Dodal, že nyní jednají o nákupu detekčních přístrojů. Do konce roku podle něj ale nedokáží těmito přístroji vybavit celou dopravní policii.

Podle ředitele protidrogové rady Kačaby zákon nově upravuje celou oblast protidrogové politiky, která dosud byla řešena převážně vyhláškami. Zákon například vymezuje podmínky pro terénní práci a další služby pomáhající drogově závislým.

Od Nového roku by se také měla rozšířit role krajů v protidrogové politice. Všechny kraje budou muset mít svou protidrogovou strategii a protidrogového koordinátora na plný úvazek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám