Hlavní obsah

Gang zlodějů aut skončil za mřížemi

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/ZNOJMO

Kriminalisté z Brna a Znojma si připsali další úspěch, když se jim podařilo dopadnout čtveřici mužů, kteří kradli luxusní Škody Fabie a Octavie přímo na zakázku. Ve vazbě skončil 30letý muž z východních Čech, který si objednával krádeže aut, dále dva muži z Brna ve věku 47 a 30 let a 30letý muž ze Znojemska. Hlavou party zlodějů byl právě 47letý Brňan, který krádeže aut organizoval a řídil.

Článek

Podle prozatímních výsledků dokazování ukradla parta nejméně osm aut se škodou téměř pět miliónů korun. "Vyšetřování je teprve na začátku a předpokládáme, že škoda bude podstatně vyšší. Může dosáhnout asi osmi miliónů korun a také počet aut, které ukradli, ještě vzroste," poznamenal Jindřich Kučera, jenž řídí policejní oddělení, které se v Brně zabývá krádežemi aut.

Na případu pracovali kriminalisté tři čtvrtě roku, kdy zajišťovali stopy vedoucí k dopadení bandy a pořizovali další důkazy, aby zjistili, kdo všechno má na krádežích aut a jejich legalizaci podíl. Nejvíce aut zmizelo v Brně a pak několik i v dalších místech Jihomoravského kraje. Do pátrání se záhy zapojili i znojemští policisté, kteří začali zjišťovat, že se jim na Znojemsku pohybuje dost aut, která byla ukradená v Brně.

"Nejdříve jsme začali na případech pracovat samostatně, ale nakonec jsme zjistili, že tu jsou vazby na Brno a tak jsme dali síly dohromady, protože tu opravdu byly vazby i na Znojemsko, kde jeden bydlel," doplnil znojemský komisař Petr Čech. Zadržení pachatelů nebylo bez problémů a u dvou musela asistovat zásahová jednotka. Podezřelí totiž prorazili policejní zátaras a najížděli na policisty. Jednoho pak policisté zadrželi na letišti v Praze - Ruzyni, když se vracel z dovolené v Egyptě, a čtvrtého ve východních Čechách.

"Při domovních prohlídkách se nám podařilo sedm aut zajistit, což je velký úspěch. Také jsme zajistili náhradní řídící jednotku, rozlamovák na zámky a součástku, se kterou se jim dařilo auta bez problémů nastartovat. Všichni jsou zatím ve vazbě a tři z nich, kteří už mají své zkušenosti s vězením, odmítají vypovídat. Muž z východních Čech spolupracuje a doznává trestnou činnost," dodal Kučera. Policisté zatím pachatele stíhají pro krádeže, ale výčet jejich trestných činů zřejmě bude větší. Pokud jim soud vinu prokáže, může je poslat do vězení až na osm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám