Hlavní obsah

Kotě oběsil za hlavu na stromě

Právo, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABLONEC

Zhruba čtyřměsíční koťátko brutálně oběsil zatím neznámý pachatel v lesíku na okraji Jablonce. Zvíře viselo za hlavu v asi šestimetrové výšce na oprátce z běžného provazu. Na jeho druhý konec přitom pachatel navázal jako závaží těžké kladivo, které pak přes větev, jež posloužila jako šibenice, přehodil.

Článek

"Zvíře viselo na stromě v lesíku asi 50 metrů od hlavní silnice, která vede z Jablonce do Janova nad Nisou. Na druhé straně provazu bylo navázáno kladivo, takže kotě jeho vahou zůstalo viset ve vzduchu. Na stromě přitom zvíře bylo zhruba den," líčila Právu jablonecká policejní mluvčí Ludmila Knopová. Mrtvolku si podle ní na místě převzali zástupci Ligy na ochranu zvířat (LOZ), kteří také zajistí veterinární pitvu. "Přestože případy týrání zvířat z minulosti už evidujeme, takto brutální čin se vidí opravdu jen zřídka. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu až rok vězení," dodala Knopová.

Podle Dagmar Kubištové z jablonecké LOZ šlo o klasickou popravu, známky dalšího týrání ale zvíře při prvotním ohledání nejevilo. "Žádné další šrámy jsme neobjevili, zvíře bylo jen pohublé, ale ne podvyživené. Kotě bylo buď nejprve uškrceno a pak teprve zavěšeno, nebo se udusilo až přímo při věšení. Vysloveně to byla poprava. Šlo přitom o krásnou tříbarevnou samičku z jarního vrhu," uvedla pro Právo Kubištová.

Mrtvolku budou nyní podle ní zkoumat odborníci ze Státního veterinárního ústavu v Liberci-Vratislavicích. "Oficiální úřední pitva je důležitá jako důkaz pro případné soudní líčení, pokud se nám podaří dopadnout pachatele. Jisté podezření už máme, ale potřebovali bychom, aby nám čin potvrdil i nějaký případný svědek, který se v době na místě třeba pohyboval," podotkla Kubištová.

Jablonec má přitom v živé paměti ještě loňský červen, kdy dva podnapilí muži mlátili v centru města ve vzteku dlažební kostkou 14letého psa a pak ho v bezvědomí hodili do popelnice. Zvíře nakonec musel utratit veterinář. Jednomu z pachatelů pak o čtyři měsíce později soud vyměřil osm měsíců vězení, druhý dostal díky své dosavadní bezúhonnosti jen podmínku na 30 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám