Hlavní obsah

Soud potvrdil 21 let vězení za dvojnásobnou vraždu

Právo, Novinky, ČTK, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Výjimečný trest odnětí svobody v délce 21 let potvrdil v úterý Vrchní soud v Olomouci třiadvacetiletému Josefu Protivínskému. Stejný mu vyměřil již brněnský krajský soud, proti jehož rozsudku se mladík odvolal. Za vraždu své přítelkyně a jejího otce si trest odpyká v nejpřísnějším typu věznice.

Článek

"Odvolání  Protivínského bylo shledáno jako nedůvodné," řekl Právu mluvčí a soudce Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

K tragédii došlo letos 6. března v Lukově na Třebíčsku, kde Protivínský bydlel se svojí přítelkyní v domě jejího otce. Seznámil se s ní koncem loňského roku a podle svědků byl jejich vztah dobrý. Později však Protivínský zjistil, že si jeho partnerka posílá mobilním  telefonem textové zprávy s bývalým přítelem a žárlivost jej dohnala ke dvěma vraždám.

Zabil přítelkyni a pak jejího otce

Když jeho přítelkyně spala, vzal sekeru a spící dívku nejméně pětkrát udeřil do hlavy. Pak stejným způsobem usmrtil i jejího otce, který spal vedlejším pokoji, aby podle soudu zabránil svému brzkému odhalení.

Těla svých obětí ukryl Protivínský do sklepa. Z domu odnesl elektroniku, kterou prodal. Známým přítelkyně pak tvrdil, že se svým otcem odjela na dovolenou do Řecka. Do objektu poté pozval přátele a spolu si upekli kuře.

Obžalovaný v odvolání požadoval, aby znovu zohlednili všechny okolnosti projednávaného případu. Poukazoval přitom na to, že se k případu doznal a s policií spolupracoval. Chtěl také, aby soud čin neposuzoval jako dvě vraždy ale jako dvojnásobnou vraždu.

Plánovaná byla jen jedna vražda

Podle soudců Vrchního soudu v Olomouci však krajský soud rozhodl správně. "Šlo v tomto případě o dvě po sobě provedené vraždy. Muž měl v úmyslu zabít svou přítelkyni a až poté si uvědomil, že v bytě spí také její otec. Neztotožnili jsme se s jeho názorem, že se jedná o jeden trestný čin na dvou osobách," řekl olomoucký soudce Petr Angyalossy s tím, že u dvou vražd je společenská nebezpečnost vyšší.

Muž si svůj trest odpyká v nejpřísnějším typu věznice. Podle vrchních soudců je přiměřená i doba, kterou má za mřížemi strávit. "Ztotožnili jsme se s tím, že jde o přiměřený, byť přísný trest. Znalci u muže rozpoznali agresivní jednání na běžné životní podněty," dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Za dvojnásobnou vraždu sekerou 21 let vězení

Třiadvacetiletý Josef Protivínský podle Krajského soudu v Brně spáchal dvojnásobnou vraždu. Za to mu soud ve středu vyměřil výjimečný trest ve výši 21 let....

Výběr článků

Načítám