Hlavní obsah

Na Seychelách jedná i Němcův úřad

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VICTORIA

Dva policejní vyslanci nejsou jediní, kdo vedou na Seychelách jednání o Radovanu Krejčířovi. Ministerstvo spravedlnosti řízené Pavlem Němcem totiž podle informací Práva zahájilo vyjednávání se seychelskými úřady již v červenci.

Článek

"O pověření policejní mise jsme uvědoměni nebyli. My jednání na základě zákonných pravomocí vedeme od července. S ohledem na účel jednání a citlivost problému jsme veřejnost a nekompetentní složky neinformovali," řekl včera Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Zdůraznil, že jednání byla vedena pouze se Seychelami. Neupřesnil však, zda mělo ministerstvo už v té době více informací než policie, která se o pobytu Krejčířových oficiálně dověděla až minulý týden. "Žádné další podrobnosti nelze sdělit," řekl. Potvrdil, že ministerstvo obdrželo ve středu podklady pro vypracování žádosti o vydání Krejčíře od soudce Petra Slunéčka, který vydal letos v červnu na Krejčíře mezinárodní zatykač bezprostředně po jeho útěku.

"Ministerstvo žádost vypracuje do konce tohoto týdne a obratem ji odešle seychelským orgánům," řekl Dimun. Ředitel republikového úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na policejním prezídiu Petr Želázko se k Dimunovu sdělení nevyjádřil. Nepotvrdil ani zprávu ČT, podle níž zástupce seychelské policie ČT řekl, že uvažují o zatčení Krejčíře, a proto potřebují od českých kolegů více informací o jeho trestné činnosti.

Žalobce čeká na informace

"Tuto informaci od vyslaných policistů nemám. Vím, že ve středu jednali s ředitelem seychelské policie a dalšími funkcionáři o policejních otázkách, které nyní nelze upřesňovat. Pokud budeme o zmíněné informace požádáni, pak je dodáme," konstatoval Želázko.

Policisté se mají vrátit do České republiky v neděli. "Náklady na cestu a pobyt a výsledek jednání sdělíme až po vyhodnocení akce," poznamenal. Postavení Krejčířovy manželky Kateřiny na Seychelách je jiné. Není stíhána jako uprchlá a nebyl na ni vydán žádný zatykač. "Pokud dostanu potřebné podklady od policie, pak samozřejmě neprodleně požádám soud o vydání mezinárodního zatykače," odpověděl včera na dotaz Práva žalobce Ondřej Šmelhaus, který dozoruje vyšetřování Krejčířové a v červnu rozhodl o zajištění její černošické vily a dalšího majetku.

Krejčíř je stíhán jako uprchlý pro podezření z rozsáhlé majetkové trestné činnosti a přípravu vraždy celníka. Policii zmizel letos 18. června při domovní prohlídce luxusní černošické vily, kterou vlastní jeho manželka. Krejčířova manželka Kateřina čelí obvinění z praní špinavých peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám