Hlavní obsah

Kauza bývalé největší kampeličky konečně u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalé vedení zkrachovalé 1. družstevní záložny Ostrava, která byla svého času největší kampeličkou v zemi, stanulo v pondělí poprvé před soudem. Třináct obžalovaných bude muset v průběhu nejbližších týdnů vysvětlovat nevýhodné obchody a úvěry v objemu 1,1 miliardy korun, pak přijdou na řadu výslechy desítek svědků a čtení několika stovek smluv a dalších listinných důkazů.

Článek

Pokud vše půjde hladce, rozsudek v kauze, jejíž spis má 26 tisíc stran, by mohl být vyhlášen během několika měsíců. Obžalobě z řady trestných činů čelí bývalý šéf kampeličky Miroslav Kalinský (46) a další lidé z vedení záložny, jejích dceřiných společností a spřízněných soukromých firem.

Právě Kalinský byl podle žalobce hlavní osobou, která umožnila a pomocí dalších obžalovaných přímo realizovala rozsáhlé tunelování Družstevního holdingu, který byl největší dceřinou společností kampeličky. Mezi stíhanými je také někdejší člen představenstva Družstevního holdingu Pavel Jendrulek či obchodní ředitel holdingu Petr Válek.

"Jedná se o skupinu různých obchodů se dřevem, cennými papíry, nakupování nemovitostí. Je to skutečně pestré," řekl státní zástupce Alexandr Dadam.

Hlavní obžalovaný je zcela v klidu

Vzhledem ke způsobené škodě jde o nejrozsáhlejší případ tunelování kampeliček, kterými se česká justice zabývá. "Obžalovaní celkem způsobili škodu 700 miliónů, dalších 137 miliónů se pokusili způsobit a dalších 293 miliónů je definováno jako vylákaný prospěch," shrnul stání zástupce Alexandr Dadam.

Miroslav Kalinský strávil kvůli trestnímu stíhání zhruba jeden rok ve vazbě. Nyní už ve finančnictví nepodniká a podle dostupných informací se věnuje fotografování. Na internetu jsou k dispozici stovky jeho snímků přírody, dětí a ostravských zákoutí. K soudu přišel Kalinský s úsměvem.

"Obžaloba je právní názor státního zástupce," řekl bez bližšího komentáře. Podotkl jen, že věří, že státní zástupce je objektivní, protože v tisku se nechal slyšet, že není prokázán majetkový prospěch obžalovaných. To ale podle Dadama nehraje pro účely trestního řízení žádnou roli. "Zde nedocházelo k obohacení konkrétních osob, ale k obohacení konkrétních společností, které se obchodů účastnily," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám