Hlavní obsah

Druhý z policejních milionářů je na svobodě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Po půl roce stráveném ve vyšetřovací vazbě opustil minulý týden borskou věznici v Plzni bývalý policista Pavel Kábrt .Ten je společně se svým někdejším kolegou Radkem Kocábem od února stíhán pro podezření, že jako policisté z oddělení cizinecké policie v Karlových Varech v rozporu se zákonem legalizovali pobyty cizinců a měli za to brát miliónové úplatky.

Článek

 "Krajský soud ho propustil z vazby na kauci jeden milión korun a slib, že nebude skrývat nebo jinak mařit vyšetřování,"  řekl Václav Královec z plzeňského krajského státního zastupitelství. Podle něho by Kábrtovo propuštění nemělo průběh dalšího vyšetřování zkomplikovat. "Dokazování už je skončené. Obdržel jsem od plzeňského státního zástupce Libora Řeřichy, který případ vyšetřoval, návrh na podání obžaloby.  Nyní musím spis prostudovat a potom se rozhodnu, zda podám obžalobu k soudu," uvedl Královec.

Cesta na svobodu se Kábrtovi otevřela několik týdnů poté, co se jeho rodině ozval muž, který se nabídl, že za peníze zařídí jeho propuštění z vězení a zastavení trestního stíhání. "Je to velmi choulostivé. Nechci mluvit o podrobnostech. Nabídku jsem prostě odmítl. Ten člověk už mě potom dál nekontaktoval," řekl Právu Kábrtův starší bratr  Tomáš. Tajemný muž si podle informací Práva za službu řekl údajně tři milióny korun. Odvolával se přitom na úzké kontakty s lidmi, pro které to  nebude problém zařídit.

Později slevil na polovinu s tím, že vyjedná alespoň propuštění z vazby.  Podle důvěryhodného zdroje disponoval velmi přesnými informacemi z průběhu vyšetřování, které v té době znal pouze úzký okruh.lidí. "Samozřejmě o tom vím a dost mě to překvapilo. Nechal jsem to samozřejmě prošetřit," uvedl vyšetřující žalobce Libor Řeřicha.

Soudkyně: Kauce je záruka

Soudkyně Krajského soudu v Plzni Marie Ungrová, která Kábrtovi vystavila propustku z vazební cely, odmítla, že by byla jakýmkoliv způsobem ovlivňovaná. "Na takové věci bych vůbec nereagovala," řekla s tím, že ji v této záležitosti nikdo ani nepokusil  kontaktovat. "Vysoká kauce je dostatečná záruka toho, že se nebude obviněný skrývat. Navíc jsme rozhodli, že musí odevzdat cestovní pas a  slíbit, že zůstane v České republice," uvedla soudkyně. Podle ní došlo v průběhu vyšetřování ke změně právní kvalifikace stíhaného trestného činu na mírnější paragraf, kde je i nižší trestní sazba. "Kdyby to zůstalo v původní podobě  s příslušnou trestní sazbou od tří do deseti let, z vazby bychom ho nejspíš nepustili," dodala Ungrová.   

Kábrta zatkli detektivové z inspekce ministra vnitra o několik týdnů později než jeho kolegu Kocába.  Při domovních prohlídkách u něho žádné převratné sumy peněz nenašli na rozdíl právě od Kocába, který měl doma přes čtyři milióny korun  a nedokázal vysvětlit jejich původ. Kábrt  ale  zase koupil ve městě činžovní dům, jehož cena se odhaduje na šest miliónů korun.

Podle výpisu z katastru nemovitostí .Kábrt  vlastní společně se svojí 29letou vietnamskou přítelkyní Luong Thi Thuy nově zrekonstruovaný dvoupatrový dům s podkrovím o výměře 450 a 480 m2. V přízemí jsou obchody a v prvním patře služby. Už dříve, když jej Právo kontaktovalo před jeho zadržením , odmítl zveřejnit, kde vzal na nákup nemovitosti peníze. "To je moje soukromá věc. Do toho nikomu nic není. Nedělám nic nezákonného," řekl na dotaz Práva, které jako první upozornilo na mnohamiliónové majetky obou policistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Druhý milionář dostal vyhazov od policie

Rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru převzal v úterý ve vazební cele plzeňské věznice na Borech sedmadvacetiletý policejní inspektor Pavel Kábrt....

Výběr článků

Načítám