Hlavní obsah

Soudkyně poslala policistu milionáře do vazby

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/KARLOVY VARY

Už druhý muž v uniformě skončil ve vazbě v souvislosti s korupční aférou na referátu cizinecké policie v Karlových Varech. Po dvaatřicetiletém tamním policejním inspektorovi Radku Kocábovi, který je už několik týdnů za mřížemi vazební cely pro podezření z nezákonných praktik při vyřizování agendy pobytu cizinců, putoval v pátek do věznice v Plzni na Borech jeho o pět let mladší kolega Pavel Kábrt.

Foto: archiv Jany Bílkové
Článek

Plzeňská soudkyně Marcela Dortová pro prostudování vyšetřovacího spisu dospěla k názoru, že by Kábrt mohl na svobodě ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky nebo se skrývat. "Vyhověla jsem státnímu zástupci a nad rámec jeho návrhu jsem rozšířila vazební důvody ještě o útěkovou vazbu," řekla Právu soudkyně. Podle státního zástupce Václava Královce rozhodla soudkyně o útěkové vazbě poté, co výslechem obviněného policisty zjistila, že žije s cizinkou, jejíž rodina se zdržuje ve Vietnamu.

Právě tam Kábrt podle informací Práva několik týdnů se svojí přítelkyní v minulosti pobýval a navázal tam i řadu přátelských kontaktů. K obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku Kábrt před soudkyní odmítl vypovídat. Když ho dva policisté z eskorty vyváděli ze soudní budovy ven, nebyl zřejmě z kolegiality spoután. Jednu ruku měl dokonce v kapse. Ještě než nasedl do přistaveného vozidla , pokusil se o úsměv.

Kábrtovi hrozí dva až osm let vězení

Kábrta zatkli detektivové z inspekce ministra vnitra v úterý před jeho pracovištěm. O den později mu státní zástupce sdělil obvinění k korupce."Nic bližšího k tomu nemohu sdělit," uvedl vyšetřující žalobce Libor Řeřicha. Kábrt je ohrožen sazbou od dvou do osmi let. To podle trestního zákona znamená, že čelí obvinění za přijetí nejméně půl miliónového úplatku. Už dříve vyšlo na jevo, že Kábrt s Kocábem mají mnohamiliónové majetky, ke kterému přišli během čtyřleté služby u cizinecké policie.

Kábrt zaplatil pět miliónů korun za činžovní dům , který podle podle výpisu z katastru nemovitostí vlastní společně se svojí 29letou vietnamskou přítelkyní. Nově zrekonstruovaný dvoupatrový dům s podkrovím o výměře 450 a 480 m2 stojí v největší karlovarské městské čtvrti Stará Role V přízemí jsou obchody a v prvním patře služby. Kábrt vlastní černou limuzínu švédské značky Saab. O tom, kde na nákup domu vzal peníze, nechtěl mluvit.

 "To je moje soukromá věc. Do toho nikomu nic není. Nedělám nic nezákonného," sdělil na dotaz Práva, které jako první o kauze informovalo. Kocáb měl zase doma v krabici od počítače přes čtyři milióny korun v hotovosti a postupně vyšetřovatelé přišli na další jeho majetek za sedm miliónů korun. O původu peněz mlčí.

Zločinecké praktiky popsal svědek

Právě Kocába s Kábrtem a ještě další dva jejich kolegy z karlovarského referátu cizinecké policie označil za zkorumpované muž, který Právo kontaktoval po zveřejnění majetkových poměrů zatčených policistů. Na utajené schůzce věrohodným způsobem popsal zločinecké praktiky, které čtveřice policistů zavedla vůči cizincům a hovořil také o konkrétních částkách, kterou strážci zákona brali za vydávání trvalých a dlouhodobých pobytů nebo za jejich prodlužování.

"Jsou tam čtyři policisté, kteří jsou napojení na několik prostředníků. Ti jim nosí k vyřízení žádosti od jednotlivých cizinců. Policisté vždy dají vědět, v jakou hodinu sedí u přepážky a nabírají žádosti o prodloužení pobytu nebo vystavení dlouhodobého či trvalého pobytu. Ve sjednaný čas tam přijde prostředník a přinese například padesát žádostí s podepsanou plnou mocí od žadatelů. Ti ale musí prostředníkovi předem zaplatit. Za prodloužení pobytu 15 tisíc korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek. Dvě třetiny z toho si bere provizi prostředník a zbytek jde do kapsy policistovi," vysvětlil tehdy svědek na základě vlastní zkušenosti. Právo se ho v pátek pokusilo opětovně kontaktovat. Jeho mobilní telefon byl ale celý den vypnutý.

Rychlý spád vzalo i personální opatření vůči oběma obviněným Kocáb už není policistou. Ze služebního poměru ho pro hrubé porušení služební přísahy propustil minulý týden jeho nadřízený. To samé čeká Kábrta zřejmě příští týden. "V pondělí nebo nejpozději v úterý mu do vazby nechám doručit rozkaz o propuštění," řekl v pátek ředitel západočeské cizinecké a pohraniční policie Helmut Immig.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám