Hlavní obsah

Druhý milionář dostal vyhazov od policie

– KARLOVY VARY
Právo, pab

Rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru převzal v úterý ve vazební cele plzeňské věznice na Borech sedmadvacetiletý policejní inspektor Pavel Kábrt. Přišel o uniformu stejně jako před několika týdny jeho o pět let starší kolega Radek Kocáb pro porušení služební přísahy. Oba jsou vazebně stíháni v souvislosti s korupční aférou na oddělení cizinecké policie v Karlových Varech, kde pracovali.

Foto: Archiv restaurace Andělka

V restauraci Andělka můžete v sobotu 23. června ochutnat nápoj lásky a prožít Svatojánskou noc ve Vrbně pod Pradědem.

Článek

Oba jsou podezřelí z nezákonných praktik při vyřizování agendy pobytu cizinců. Za to měli brát úplatky, čemuž nasvědčuje fakt, že oba řadoví expolicisté si během čtyřleté služby u cizinecké policie přišli na mnohamiliónový majetek, jehož původ dosud nevysvětlili.

Když Kábrt včera podepisoval propouštěcí rozkaz, řekl svým nadřízeným, kteří mu personální rozhodnutí přinesli na papíře až do cely, že jde o komplot proti jeho osobě. "Někomu vadí, že mám vietnamskou přítelkyni," vysvětloval zpravodaji Práva ještě předtím, než byl zatčen.

Podle svědka, který se spojil s deníkem Právo, jsou přitom do korupce na karlovarském oddělení cizinecké policie zapleteni i další policisté a prostředníci. "Jsou tam čtyři policisté, kteří berou úplatky," řekl Právu svědek. Za prodloužení pobytu se podle něj platí úplatek 15 000 korun, za kladné vyřízení dlouhodobého pobytu čtyřnásobek. Dvě třetiny z toho podle svědka zůstávají prostředníkovi, zbytek policistům.

Šéf podezřelých odešel do důchodu

Podle vyšetřujícího státního zástupce Libora Řeřichy vyšetřování korupční aféry na karlovarském oddělení cizinecké policie dále pokračuje. Na výstupy z vyšetřování čeká i ředitel západočeské cizinecké policie Zdeněk Immig.

"Pokud dostanu od Inspekce ministra vnitra, která případ šetří, podklady k tomu, že své povinnosti porušil i někdo další, pak budu reagovat," řekl Immig. Zatímco Kábrt s Kocábem opustili policejní řady nedobrovolně a s ostudou, jejich přímý nadřízený, třiapadesátiletý vedoucí karlovarského pracoviště cizinecké policie major Ladislav Juha odešel po jednatřiceti odsloužených letech k 1. březnu na vlastní žádost a se statisíci odchodného v kapse.

"Má právo odejít do předčasného důchodu. Už o tom uvažoval dříve. To, co se nyní děje, jeho rozhodnutí zřejmě uspíšilo," uvedl šéf západočeské pohraniční a cizinecké policie Helmut Immig. Juha dostane vyplaceno jednorázově zhruba 180 tisíc korun a nejméně dva roky bude měsíčně pobírat rentu ve výši přibližně 9500 korun. Sám se v tisku vyjádřil, že nejde o žádný úprk. "Jsem vším zdeptaný a unavený," zdůvodnil svůj odchod Juha. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám