Hlavní obsah

Soud: nejde o vraždu, muž se musel bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci v úterý zprostil obžaloby třiadvacetiletého Vlastimila Kolstrunka, který čelil podezření z vraždy stejně starého muže na Mendlově náměstí v Brně. Krajský soud ho chtěl poslat na 11 let do vězení, ale podle vrchního soudu šlo o nutnou sebeobranu. Jde o zajímavý případ ilustrující, jak subjektivní je u soudců vnímání "nutné" obrany.

Článek

Podle obžaloby Kolstrunk na oběť letos v lednu při sporu o mobilní telefon vytáhl zavírací nůž a mladíkovi zasadil nejméně šest bodných ran. Jedna z nich zasáhla srdce a mladého muže usmrtila. Vrchní soudci poukázali na to, že případ je třeba hodnotit v souvislostech a přihlédnout také k tomu, co konfliktu předcházelo.

"V jeho případě šlo o nutnou sebeobranu. Poškozený obžalovaného již v minulosti několikrát fyzicky napadal a vydíral. Při samotném konfliktu se obžalovaný bránil proti útokům poškozeného nejprve rukama. Až když to bylo neúčinné, vytáhl nůž, ale poškozený ani tak nepřestával v útoku. Až poslední rána do srdce jej zastavila," řekl soudce olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Podle krajského soudu je prý 6 ran nožem příliš mnoho na to, aby to nebyla vražda. "Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázaná a nejde o jiný trestný čin, než jaký státní zástupce žaloval. Pro vraždu svědčí charakter útoku i nůž dlouhý 7,5 cm, kterým je možné zabít. Věříme obžalovanému, že nechtěl zabít, ale mohl vědět, že při použití nože může způsobit smrt. Jde tedy o úmysl nepřímý," uvedl předseda senátu Miloš Žďárský.

Obžalovaný nechápal, že má být vinen

"Já se neumím rvát, ihned jsem inkasoval několik ran pěstí do obličeje, až jsem začal plivat krev. Po chvíli jsem vytáhl z kapsy nůž a upozornil ho, ať mě nechá na pokoji, že se budu bránit nožem. On však útočil dál a jak jsem nožem mával kolem sebe, tak jsem ho zasáhl," bránil se se slzami v očích Kolstrunk.

Jakmile rvačka skončila, obžalovaný utekl a Michal S. se zhroutil kamarádům do náruče. Sanitka byla na místě za několik minut, ale i tak pobodaný mladík za hodinu zemřel. Pachatele kriminalisté zadrželi druhý den a to v okamžiku, kdy šel podepsat pracovní smlouvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám