Hlavní obsah

Rvačka o telefon skončila pobodáním a smrtí

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S usedavým pláčem a v silném rozrušení si ve středu vyslechl trest za vraždu 23letý Vlastimil Kolstrunk z Kyjova, kterého senát brněnského krajského soudu poslal do věznice se zvýšenou ostrahou na 11 let. Soud mu neuvěřil, že stejně starého Michala S. pobodal v sebeobraně, když se 13. ledna poprali na zastávce na Mendelově náměstí v Brně. Kolstrunk se odvolal.

Článek

Podle soudu je 6 ran nožem příliš mnoho na to, aby to nebyla vražda. "Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázaná a nejde o jiný trestný čin, než jaký státní zástupce žaloval. Pro vraždu svědčí charakter útoku i nůž dlouhý 7,5 cm, kterým je možné zabít. Věříme obžalovanému, že nechtěl zabít, ale mohl vědět, že při použití nože může způsobit smrt. Jde tedy o úmysl nepřímý," uvedl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Miloš Žďárský.

Podle soudců by se o nutné obraně za pomoci nože proti opakovanému útoku pěstí dalo hovořit jen tehdy, kdyby nůž sloužil k zastrašení nebo kdyby útočník bodnul jednou. Kolstrunk však Michalovi S. způsobil 6 ran, z nichž 5 nebylo nijak vážných, ale ta poslední už poranila srdce a zraněnému nepomohla ani okamžitá lékařská pomoc.

Večer 13. ledna se oba muži setkali v tramvaji jedoucí na Mendelovo náměstí. Michal S. s kamarády vystoupil o dvě zastávky dřív a až venku si uvědomil, že s Kolstrunkem má nevyřešené spory o mobilní telefon, který mu obžalovaný údajně dlužil. Proto doběhl na Mendelovo náměstí dřív než tramvaj a tam si na něj počkal.

Obžalovaný: neumím se rvát, jen jsem mával nožem

"Jak jsem vystoupil, tak mě oslovil a po chvíli napadl. Já se neumím rvát a ihned jsem inkasoval několik ran pěstí do obličeje, až jsem začal plivat krev. Po chvíli jsem vytáhl z kapsy nůž a upozornil ho, ať mě nechá na pokoji, že se budu bránit nožem. On však útočil dál a jak jsem nožem mával kolem sebe, tak jsem ho zasáhl. To jsem zjistil podle krve na noži až všechno skončilo," vypověděl Kolstrunk, který po celou dobu plakal.

Jakmile rvačka skončila, obžalovaný utekl a Michal S. se zhroutil kamarádům do náruče. Sanitka byla na místě za několik minut, ale i tak pobodaný mladík za hodinu zemřel. Pachatele kriminalisté zadrželi druhý den a to v okamžiku, kdy šel podepsat pracovní smlouvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám