Hlavní obsah

Verdikt v nejmenší Krejčířově kauze: nevinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Miliardář Radovan Krejčíř, který se již dva měsíce skrývá před policií, byl v pondělí zproštěn obžaloby za třímiliónový podvod. Je podezřelý z mnoha zločinů, tato obžaloba se týkala pouze kauzy pozemků v Letech u Prahy.

Článek

Krejčíř byl podezřelý, že oklamal majitele soukromých pozemků v Letech u Prahy. Jeho stavební firma DKR INVEST od nich koupila stavební parcely. Krejčíř jim podle obžaloby slíbil, že zřídí konto, kam převede tři milióny korun. K majitelům pozemků měly peníze putovat ve chvíli, kdy parcely převedou na Krejčířovu firmu. Aby mu uvěřili, ukázal jim prý výpis z účtu, že peníze na konto již splatil. Ve skutečnosti je ale nedostali.

Krejčíř policii utekl letos v červnu při domovní prohlídce v jeho luxusní vile v Černošicích u Prahy. [celá zpráva]

Proslulý miliardář je podezřelý z řady velkých hospodářských zločinů i příprav vraždy. Začátkem prázdnin se vrátil policii k došetření např. případ vytunelování společnosti Technology Leasing.

"Při vyšetřování jiné trestní kauzy, kauzy M5, se našly materiály, které s Technology Leasing bezprostředně souvisí, a bude potřeba k nim vyslechnout svědky a možná i některé obviněné," řekla tehdy státní zástupkyně.

Podvody za miliardy

Vyšetřování půlmiliardového celního úniku při ropných obchodech společnosti M5 se chýlí ke konci, čeká se ale na posudek Krejčířova duševního stavu. Lékaři ho podle advokáta Tomáše Sokola uznali psychicky nezpůsobilým, posudek je ale přezkoumáván. Bez osobní účasti Krejčíře to však půjde těžko a vyšetřování celního dluhu se tím v podstatě zablokovalo.

Loni Krejčíř stanul u ostravského soudu, kde čelí obžalobě z podvodů s akciemi, rozsudek ale dosud nepadl. Podle obžaloby jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína vylákal v roce 1996 od firmy Frymis akcie Teplárny Otrokovice, za které nezaplatil celou finanční částku. "Ke škodě obchodní společnosti získal 54 miliónů korun. Tím naplnil trestný čin podvodu," řekl státní zástupce Dušan Táborský. [celá zpráva]

V případu Technology Leasing je Krejčíř stíhán s dalšími devíti lidmi. Policie je viní, že na sklonku roku 2003 firmu vytunelovali přes úvěr u České spořitelny. Škoda, kterou údajně podvodem způsobili, se odhaduje na 150 miliónů korun.

Nejnověji je obviněn za přípravu podvodu a přípravu vraždy celníka. Kauza souvisí se sporem Čepra a Tukového průmyslu o pohledávku ve výši 2,8 miliardy korun.

Reklama

Související články

Policie uzavřela jednu z Krejčířových kauz

Policie ukončila vyšetřování jedné z kauz podnikatele Radovana Krejčíře, stíhaného za půlmiliardový celní únik a úvěrový podvod. Spis k obvinění z vytunelování...

Výběr článků

Načítám