Hlavní obsah

Policie uzavřela jednu z Krejčířových kauz

PRAHA

Policie ukončila vyšetřování jedné z kauz podnikatele Radovana Krejčíře, stíhaného za půlmiliardový celní únik a úvěrový podvod. Spis k obvinění z vytunelování společnosti Technology Leasing přes úvěr u České spořitelny je pro Krejčíře a dalších devět stíhaných připraven k prostudování.

Foto: pozvánka na vzpomínkovou akci - plakát
Článek

"Kolem poloviny října očekávám, že mi policie předá návrh na podání obžaloby," řekl v pondělí státní zástupce. Škoda, kterou údajně Krejčíř a spol. podvodem způsobili, se odhaduje na 150 miliónů korun.

Krejčíř byl nedávno propuštěn z vazby, kde byl kvůli obavám, že uteče do zahraničí. Obava z útěku sice nepominula, vypršela ale roční zákonná lhůta pro vazební stíhání. Žalobce totiž nestihl do roka podat obžalobu.

Ve vazbě byl protiprávně

Krejčíř strávil kvůli stíhání za půlmiliardový celní únik při ropných obchodech společnosti M5 ve vazbě nejprve půl roku, z toho tři měsíce protiprávně. Protiprávnost vazby uznal Ústavní soud a pustil jej na svobodu.

Po uplynutí zákonné tříměsíční lhůty mu vazbu předloni v říjnu soud prodloužil proto, že se objevily nové důvody. Podle Ústavního soudu však není kompetentní vazbu v přezkumném řízení prodlužovat, to může podle novely trestního řádu pouze státní zástupce, který tak neučinil.

Od loňského září byl Krejčíř ve vazební cele znovu, tentokrát kvůli stíhání za úvěrové podvody. Byl obviněn spolu s dalšími devíti lidmi z toho, že na sklonku loňského roku vytunelovali společnost Technology Leasing přes úvěr u České spořitelny. Právě tato vazba nyní skončila.

Krejčířův pobyt ve vazbě se také proslavil soudem s ministerstvem spravedlnosti, které má Krejčířovi a jeho rodině vyplatit 200 000 korun za nezákonnou tříměsíční vazbu. Verdikt není pravomocný, bude se jím ještě zabývat pražský vrchní soud. Z vazby se také pokusil dostat na rekordní kauci. Obvodní soud pro Prahu 4 jej chtěl pustit za 40 milionů korun, městský soud ale kauci zamítl. Nebylo podle něj jasné, jaký by byl zdroj peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám