Hlavní obsah

Zátah na gang kuplířů nemusel prozradit policista

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Příslušník cizinecké policie Lukáš Strouhal (28), který měl podle obžaloby státního zástupce donášet gangu kuplířů z Dubí a údajně prozradit i finální zátah, byl podle teplického soudce Jindřicha Pojkara jen malou rybou. Podle všeho totiž nemohl utajovanou policejní akci s krycím jménem Bábo vyzradit, protože takové informace ani neměl.

Článek

"Je to pravděpodobné. Ze znalostí spisu Onyskiv a spol. skutečně vyplývá, že daný policista Strouhal informace objektivně vůbec mít nemohl o zatýkání, které poté poběhlo pod krycím názvem Bábo," řekl včera Právu soudce Pojkar, který vede hlavní líčení proti gangu kuplířů z E55 v čele s Ukrajincem Sergejem Onyskivem.

Sám Strouhal, který byl v dubnu obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele, v médiích prohlásil, že není policejní krysa a že přesné informace o akci věděli tři lidé a on mezi ně rozhodně nepatřil. Ten, kdo vše vyzradil, musel mít mnohem lepší přístup k tajným informacím z vyšších struktur policie, která činnost gangu monitorovala více než dva roky. Díky vyzrazení informací stačili kuplíři ukrýt prostitutky a jeden z nich uprchl za hranice.

"Z odposlechů lze téměř vyloučit, že by Strouhal měl jakoukoliv účast na tom, že by vyzradil něco z té akce. Informace měl poměrně úzký okruh lidí a mezi ně rozhodně nepatřil a takové informace ani jako de facto řadový policista mít nemohl," dodal Pojkar.

Obdobný názor sdílí i Inspekce ministra vnitra

"Můžeme potvrdit, že Inspekce ministra vnitra tohoto policistu šetřila a jeho případ předala státnímu zástupci v Ústí nad Labem s návrhem na sdělení obvinění. Ten návrh inspekce podle mých informací akceptoval. Šetření inspekce skutečně neprokázalo podezření, že tento policista mohl vyzradit akci Bábo. Bližší okolnosti k této konkrétní skutečnosti nebudeme v tuto chvíli sdělovat," řekla Jana Matějusová z odboru tisku a public relations ministerstva vnitra.

Podle Pojkara je vůbec otázkou, zda to musel být nutně policista, který prozradil zátah na gang. "On to nemusel být ani policista. To je první věc. A je věcí inspekčních orgánů, aby důkladně prověřily odposlechy, které v té kauze byly snímány. Ze snímaných hovorů inspekční orgán může rozpoznat určité skutečnosti, které by mohly vézt k označení osoby," prohlásil Pojkar.

Reklama

Související témata:

Související články

Gangu kuplířů z Dubí donášel policista

Údajnému gangu kuplířů z Dubí propuštěnému na svobodu donášel zřejmě osmadvacetiletý příslušník cizinecké policie Lukáš Strouhal. V dubnu byl obžalován...

Výběr článků

Načítám