Hlavní obsah

Soud udělil dvanáctileté tresty za únos podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský krajský soud vynesl v pondělí rozsudky nad gangem, který loni unesl manažera jedné z brněnských počítačových firem a za jeho vydání žádal 11 miliónů korun. Dva hlavní pachatelé Josef Jílek a Vladimír Burda byli potrestáni 12 lety, třetí člen dostal šest let. Proti verdiktu se odvolali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Počítačový odborník a spolumajitel brněnské společnosti byl unesen 5. února 2004.

"Svou oběť pachatelé chytili v podvečer na ulici Veveří v Brně. Zastavili u muže v okamžiku, kdy vystupoval z auta a nařídili mu, aby nasedl k nim. Na hlavu mu dali kuklu, aby nevěděl, kam jedou a odvezli ho na jeden statek, kde ho drželi. Pak kontaktovali emailem a smskami jeho firmu s požadavkem na výkupné," sdělil dříve Roman Čech z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Pachatelé zadrženi na místě předávky

Do vyšetřování případu se vložili kriminalisté, kteří prostřednictvím kolegů uneseného řídili vyjednávání s únosci. Jelikož nevěřili, že by pachatelé oběť propustili, přistoupili na výměnu peněz za vězněného s tou podmínkou, že pachatelé rukojmí ukáží.

První schůzka se odehrála 13. února u motorestu Devět křížů, kdy si jeden z únosců prohlédl kufřík s penězi.

"Pak jsme se s nimi domluvili, že se sejdeme 19. února u motorestu Melikana u Prahy, kdy oni přivedou rukojmí a my peníze. Od té doby bylo v pohotovosti 80 lidí. Při schůzce jsme už měli obklíčené celé okolí a na místě jsme zadrželi dva pachatele. Třetího jsme zadrželi v autě nedaleko Prahy. Tím se nám podařilo bez zranění vysvobodit podnikatele a zachránit i peníze firmy," dodal Čech.

Rukojmí by zřejmě zabili

Podle Čecha gang vedl třiačtyřicetiletý vysokoškolsky vzdělaný muž, který se živil zahraniční obchodem a obchodováním na internetových burzách.

Jeho tým tvořili dva muži ve věku 33 a 41 let, kteří se seznámili při výkonu trestu ve věznici v Praze na Pankráci, kde si odpykávali tresty za loupeže a vydírání.

"Vůdce bandy se s kumpány zřejmě setkal na Pankráci, kam byl umístěn kvůli dopravní nehodě. Motivem jejich jednání bylo získat peníze a my se domníváme, že by po převzetí peněz svou oběť zabili, aby nenechali svědka. Jinak jsme také zjistili, že rukojmí drželi v kobce na statku s kuklou na hlavě. Nechali ho chodit na WC a do koupelny, stejně jako mu dávali jíst," doplnil Čech. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám