Hlavní obsah

Školačka se málem uškrtila na opičí dráze v Modravě, podle policie si za to může sama

Právo, pab

Za nehodu devítileté dívenky na opičí dráze v šumavské Modravě, kde se málem uškrtila na lanech, nebude nikdo potrestán. Podle policistů si za to může sama, a případ proto odložili.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V rámci prověřování jsme nezjistili, že by ze strany provozovatele lanového centra došlo k pochybení, za které by mohl být postižen,“ uvedla klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že kriminalisté prověřovali zejména činnost instruktorů.

„Žádné porušení předpisů z jejich strany jak ve vztahu k zajištění dohledu nad její bezpečností, tak při jejím proškolení před vstupem na dráhu neshledali,“ dodala Ladmanová.

Pro školačku se 3. července adrenalinový zážitek změnil v boj o život. Při zdolávání posledního úseku dráhy, tzv. tarzaního sjezdu, zacvakla karabinu bezpečnostního postroje místo na pojezdovou karabinu přímo na lano. Během jízdy se zasekla, a když se pustila madla, lana se napnula a sevřela jí krk. Ve zhruba šestimetrové výšce se začala dusit, přičemž na krátkou dobu ztratila vědomí.

„Svědci okamžitě zareagovali, když přistavili žebřík a přidržovali dívenku, aby se sevření lan uvolnilo. Další muž přeručkoval k dívce a tam odřízl lana. Z místa ji transportovala záchranná služba již při vědomí,“ doplnila Ladmanová.

V osudnou chvíli se na dráze podle rodičů dívky pohybovalo deset až patnáct dětí. „Někteří rodiče přitom nechali děti, aby si tam lezly, a sami si odešli pryč vypít kafe. Některé děti přitom při přepínání karabin u jednotlivých stanovišť zmatkovaly, viděli jsme, jak se nějaký klučík úplně odepnul i z jisticího lana, naštěstí na něj hned někdo volal, aby se zapnul,“ popsal Právu otec dívenky situaci v centru.

Svou dceru si rodiče hlídali, ovšem vůbec nečekali, že když se dostane do problémů a začne se ve výšce několika metrů nad zemí škrtit, že jí budou muset pomoci sami. „Doběhl jsem pro žebřík a naštěstí tam bylo několik dalších rodičů, silných chlapů, kteří mi pomohli. Kdybych měl čekat jen na to, co udělá obsluha centra, mohlo to dopadnout jinak,“ vzpomínal otec.

Reklama

Související články

Rodiče varují: Hlídejte si děti na lanech

Chvíle, které jsou noční můrou všech rodičů, si museli prožít rodiče devítileté dívenky, která se začala škrtit na dětské lanové dráze na šumavské Modravě....

Výběr článků

Načítám