Hlavní obsah

O víkendu zemřelo při střetech aut a vlaků pět lidí

O víkendu zemřelo při srážkách vlaků a aut pět lidí. Dva dospělí a dvě děti z osobního vozu nepřežili nedělní střet se spěšným vlakem v Černožicích na Královéhradecku. Nehoda je nejtragičtější kolizí na železničním přejezdu bezmála za 15 let.

Čtyři lidé zahynuli na přejezdu v Černožicích na Královéhradecku.Video: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Jedna žena zahynula a dalších sedm lidí se zranilo při sobotní nehodě u Příčiny na Rakovnicku, při níž se dodávka srazila s motorovým vlakem. V obou případech se nehody staly na přejezdech se světelnou signalizací bez závor. Další víkendovou obětí na železnici je člověk, kterého dnes odpoledne srazil vlak na koridoru v Mohelnici na Šumpersku.

S mnohačetnými zraněními vyvázl ze sobotní srážky s rychlíkem Pendolino zhruba třicetiletý muž, který se pohyboval v železničním tunelu nedaleko Hlavního nádraží v Praze. Bez zranění skončil incident, při němž nákladní vlak v sobotu časně ráno projel v Rynolticích na Liberecku návěstidlo stůj a vjel na kolej, po níž se v opačném směru blížil rychlík. Chybu strojvůdce zaznamenala obsluha dráhy, postavila protijedoucímu vlaku návěstidlo stůj, a zabránila tak srážce obou vlaků. Na návěstidle vznikla škoda zhruba 10 000 korun.

V Černožicích nedaleko Jaroměře se v neděli před 15:00 střetl spěšný vlak jedoucí z Trutnova do Hradce Králové s osobním autem, které tlačil přibližně 300 metrů. Osádka vozu zemřela na místě nehody, auto vlak zcela zdemoloval. Provoz na železniční trati byl zastaven, mezi Hradcem Králové a Jaroměří jezdily náhradní autobusy. Ve vlaku cestovalo několik desítek lidí, nikomu se nic nestalo, hasiči je evakuovali.

Další víkendová smrtelná nehoda na přejezdu se stala v sobotu odpoledne ve Středočeském kraji na regionální trati u obce Příčina. Řidič dodávky zřejmě nerespektoval výstražné znamení na železničním přejezdu. Srazil se s motorovým vlakem, kterým tou dobou cestovalo šest lidí včetně strojvůdce. Žena, která jela v autě, zemřela. Dva lidé - jeden z auta a druhý z vlaku - skončili s vážnými zraněními v nemocnicích v Plzni a Praze. Další žena a jedno dítě se zranily středně těžce, další tři lidé lehce. Řidič dodávky vyvázl s lehkým zraněním, strojvedoucí vlaku bez zranění.

Při nehodě vznikla škoda 5,16 milionu korun, z toho pět milionů na vagoně, na dodávce 150 000 korun a na železniční trati odhadem 10 000 korun.

Provoz na železniční trati mezi Lubnou a Zavidovem na Rakovnicku byl obnoven v neděli ráno před 05:30. Havarovaný vlak, který po nehodě skončil napříč přes koleje a sjel z třímetrového náspu, dostal zpět na koleje speciální jeřáb pomocí několika lan.

BEZ KOMENTÁŘE: Vážná nehoda vlaku a dodávky na RakovnickuVideo: Aktu.cz

Letos se na železničních přejezdech v Česku stalo už nejméně sedm smrtelných nehod. Začátkem dubna zahynul pacient na přejezdu v Čenkově na Příbramsku při kolizi sanitky s osobním vlakem, v polovině dubna nepřežil řidič auta srážku s vlakem v Lubech u Klatov a 23. dubna zemřel řidič skútr po kolizi s vlakem u obce Holedeček nedaleko Žatce. Třináctého května zahynula řidička auta při střetu s vlakem na přejezdu u Bílé Třemešné na Trutnovsku a 8. července nepřežila řidička auta srážku s vlakem na přejezdu v Bednárci na Jindřichohradecku.

V historii Česka a Československa se dosud nejtragičtější nehoda na přejezdu stala 21. prosince 1950, kdy se srazil rychlík s autobusem. Tehdy zahynulo 34 lidí, dalších 56 lidí utrpělo zranění. Před více než 15 lety, v prosinci 2004, se na předměstí Prostějova střetl rychlík s vojenským autem Tatra. Zahynulo pět vojáků a dalších osm lidí bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám