Hlavní obsah

Partnerku chtěl nejprve uškrtit. Rozmyslel si to a dostal podmínku

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvakrát bez trestu, napotřetí podmínka. Osmnácti měsíci s podmínečným odkladem na tři roky potrestal v úterý za omezování osobní svobody Krajský soud v Brně čtyřiačtyřicetiletého muže z Prostějovska. Vleklý případ partnerského rozchodu však začínal už v roce 2017 jako pokus o vraždu, za který obžalovanému hrozilo až dvacetileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak opakovaně zaznělo nyní i při předchozích projednáváních, svobodný muž, který stále žije pod jednou střechou u rodičů, psychicky neustál rozchod s někdejší partnerkou, která na něj naléhala, aby se odstěhoval do vlastního. Když mu třetího srpna nad ránem pohrozila rozchodem, rozhodl se ji uškrtit.

Podle obžaloby na ženu naklekl, začal ji rdousit oběma rukama a tlačil na hrtan takovou silou, až upadla do bezvědomí. Jak také u soudu zaznělo, v tu chvíli si však muž uvědomil závažnost svého počínání, se škrcením přestal, a jakmile žena přišla k sobě, dal jí telefon, aby si zavolala pomoc. Útok na někdejší přítelkyni zůstal bez následků.

Případ se krajskému soudu vrátil po rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který případ naposledy posuzoval v lednu letošního roku. Rozsudek zrušil a vrátil vše k novému projednání s tím, že krajský soud musí přeformulovat původní obvinění.

Léčí se

„Vrchní soud považoval předchozí závěry soudu krajského za správné. Ovšem jen zčásti s tím, že jednání obžalovaného je posuzováno jako přečin omezování osobní svobody,“ uvedl mimo jiné předseda senátu krajského soudu Tomáš Kurfiřt.

Zatímco státní zástupkyně Eva Žďárská požadovala v závěrečné řeči pro muže trest nepodmíněný, byť v dolní hranici, jeho obhájce Ivo Pavlů navrhoval veřejně prospěšné práce. Proti kompromisu ve formě podmínečného trestu a povinné ambulantní psychiatrické léčby si obě strany ponechaly lhůtu k vyjádření.

Obžalovaný, který podle svého vyjádření žije stále u rodičů, nemá žádný partnerský vztah a léčí se u psychiatra, se k rozsudku nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám