Hlavní obsah

Policie dělala zátah na opilé děti, nevynechala ani 17leté

Ani lidi, kterým zbývá rok do plnoletosti, nevynechala pražská policie při zátahu, při němž se zaměřila na dodržování zákazu pití alkoholu u nezletilých a mladistvých. O akci, která se konala v pátek a v noci na sobotu, informoval policejní mluvčí Jan Daněk. Policie chce podobné zátahy opakovat.

Policie nechávala mladé dýchnoutVideo: Policie ČR

 
Článek

K akci prý policisty vedl zvýšený počet krádeží a násilí v Letenských sadech zaznamenaný v posledních týdnech. Ještě než vyrazili tam, ale zamířili v pátek odpoledne spolu s celníky, hasiči a hygieniky k podnikům v okolí Dejvic, kde se nalévá alkohol.

„Hned v první restauraci na zahrádce narazili na sedmnáctiletou dívku a stejně starého chlapce. Jejich dechové zkoušky byly pozitivní a policisté jim naměřili hodnoty 0,85 a 1,03 promile alkoholu,“ uvedl Daněk.

Obklíčeni pořádkovou jednotkou

Od desáté večer pak přišly na řadu Letenské sady. „Ve spolupráci se speciální pořádkovou jednotkou, policisty z místních oddělení, kriminalisty a psovody byla obklíčena část parku za kyvadlem, kde se v posledních týdnech scházejí skupiny mladistvých a zaznamenali jsme tam zvýšený počet protiprávního jednání,“ vylíčil Daněk.

Přítomní se museli legitimovat a ti, jimž nebylo 18 let, podstoupili dechovou zkoušku.

„Pozitivní ji mělo 35 z nich, kdy největší naměřenou hodnotu měla sedmnáctiletá dívka, a to 2,17 promile. Pro tu musela vzhledem k její opilosti přijet rychlá záchranná služba. Nejmladším podnapilým byl pak teprve čtrnáctiletý hoch, který nadýchal 1,5 promile alkoholu,“ popsal Daněk s tím, že podnapilí skončili na místním oddělení policie, kde si je museli vyzvednout zákonní zástupci.

„Policisté budou zjištění oznamovat na orgán sociálně právní ochrany dítěte,“ dodal.

Akci zopakují

V rámci kontrol bylo také nalezeno několik lahví alkoholu bez kolku, byl přistižen jeden řidič pod vlivem alkoholu nebo byly vypátrány dvě hledané osoby.

„Vzhledem k výsledkům akci v blízké době na Letné zopakujeme,“ uzavřel Daněk.

Zátah byl součástí pravidelné celorepublikové akce HAD (hazard, alkohol, děti).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám