Hlavní obsah

Muž uštknutý zmijí paví byl chovatel z Bioparku Štít, kde loni utekli tygři

Hradec Králové

Muž uštknutý zmiji paví na Hradecku byl chovatel ze zařízení v Bioparku Štít v obci Klamoš, uvedla TV Nova. Veterinární správa nyní zjišťuje, zda mělo zařízení povolení pro chov jedovatých plazů. Chovatel má ještě jedno podobné zařízení v Praze, tam povolení pro chov jedovatých hadů má.

Vrtulník přepravil muže uštknutého hademVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policie, která vyšetřuje okolnosti případu, dosud zraněného chovatele kvůli jeho zdravotnímu stavu nevyslechla. Informace o tom, že jde o chovatele z Bioparku Štít zveřejnila ve čtvrtek TV Nova. Uštknutého chovatele přepravil vrtulník do specializované pražské nemocnice. Policie dříve uvedla, že šlo o velmi nebezpečnou zmiji paví, která patří k nejedovatějším hadům.

„Cílem kontroly bude hlavně to, jak se (plazi) v Bioparku Štít objevili. Pro chov těchto jedovatých hadů má povolení v Praze. V naší databázi máme v zařízení, kde se to stalo, registrovaný pouze chov šelem a primátů,” řekl ředitel krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Kontrola by se měla v bioparku uskutečnit příští týden. „Krajská veterinární správa vydala registraci pro Biopark Štít s tím, že jsme mu určili, jaká zvířata a v jakém množství tam bude moct chovat. Plazi jako druh v tom nejsou. Výsledek kontroly nebudu ale předjímat,” konstatoval Hantsch.

Zmije paví je jedovatý had z čeledi zmijovitých a jeden z nejjedovatějších hadů ve svém areálu rozšíření. Způsobila již mnoho smrtelných uštknutí lidí v jižní Asii. Někdy je označována za hada, jenž má na svědomí nejvíce lidských obětí ze všech hadů. (Zdroj: Wikipedia)

Utekli tygři a lev

Biopark Štít je soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále želvy, koně, drůbež i kozy.

Biopark Štít se do povědomí veřejnosti dostal loni v červenci, když tam z klecí utekli dva tygři a jeden lev. Zvířata, která v bioparku pobývala dočasně v přepravní kleci na valníku, po jejich útěku uspali veterináři, nikdo nebyl zraněn. Policie případ odložila.

Šelmy byly vyřazenými zvířaty z cirkusu od Berlína. Podle veterinářů biopark dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Majitel bioparku dostal pokutu 30 000 korun za to, že je řádně nezabezpečil, a další pokutu v řádech desítek tisíc korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám