Hlavní obsah

Horští záchranáři v jednom dni zachránili dívku a našli zraněného Němce

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvě akce se šťastným koncem během jediného dne hlásí horští záchranáři. Pomohli 66letému Němci s poraněným kolenem v Labském dole a zachránili ztracenou 15letou dívku v okolí Deštného v Orlických horách.

Foto: Horská služba Krkonoše

V Krkonoších pomohla horská služba zraněnému německému důchodci.

Článek

V prvním případě dostala horská služba v úterý v pět hodin ráno hlášení od krajského dispečinku linky 155, že v oblasti Labského dolu se nachází zraněný muž.

„Bylo nám divné, že by někdo vyrazil v takovou hodinu do dolu, ale ihned jsme vypravili záchranáře, kteří měli prohledat prostor směrem dolů od hřebenů. Druhý tým vyjel v terénním automobilu s tím, že půjdou směrem nahoru,“ popsal akci náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Úspěšný byl nakonec záchranář, který pátral v dolní části. „Našel dvojici starších Němců, kteří vyrazili na túru už den předem. Pán si ale poranil nohu, takže spolu přenocovali bez prostředků ve volném terénu. Žena byla v dobrém zdravotním stavu, ale muž byl podchlazený, měl poraněné koleno a byl neschopen chůze,“ uvedl Jirsa.

Záchranáři muže převezli na takzvaném rakouském vozíku, což je kombinace vozíku a nosítek, k automobilu, pak ho dopravili ke stanici horských záchranářů a následně si muže převzali záchranáři.

V úterý ve večerních hodinách pak byla Horské službě v Orlických horách nahlášena pohřešovaná 15letá dívka.

„Podle našich informací si jen tak vyšla na procházku, ale zabloudila. Spolu s dobrovolníky z řad místních obyvatel jsme tedy začali prohledávat místa, kde by se pravděpodobně mohla nacházet. Nakonec ji našel čtyřnohý kolega našeho psovoda v pořádku, jen poněkud podchlazenou,“ řekl náčelník služby Josef Hepnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám