Hlavní obsah

V Česku padlo druhé obvinění za souhlas s útokem na novozélandské mešity

Právo, Jan Menšík

Za veřejné schvalování březnových teroristických útoků na mešity na Novém Zélandu padlo v Česku již druhé obvinění. Stalo se tak minulý týden, potvrdil Právu dozorující žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: ČTK/AP

Brenton Tarrant, který v mešitách na Novém Zélandu zabil na 50 lidí

Článek

Ještě o týden dříve policie za stejnou věc obvinila prvního člověka. „Trestní stíhání za schvalování teroristických útoků na sociálních sítích je v současnosti vedeno proti dvěma osobám,“ reagoval na dotaz Práva Bílý.

Obviněným hrozí v případě odsouzení pět až patnáct let vězení a také propadnutí majetku. Další případy policisté prověřují. Kolik takových podezření policie šetří a zda se dají očekávat v blízké době další obvinění, nechtěl žalobce kvůli probíhajícímu přípravnému řízení, které je ze zákona neveřejné, sdělit.

Podle informací Deníku N, který na první obvinění předminulý týden upozornil, se však pražská policie zabývá více než třemi desítkami případů schvalování útoků na sociálních sítích. Obdobný počet kauz řeší i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Příspěvky na internetu a sociálních sítích začala policie prověřovat krátce po teroristickém útoku na mešity v novozélandském městě Christchurch, kdy pravicový radikál v polovině března zastřelil 50 lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar tehdy označili jakékoliv podněcování k nenávisti za nepřijatelné.

Výběr článků

Načítám