Hlavní obsah

Kauza Nečasové a BIS je znovu před soudem, jednání začalo „kočkopsem”

– Praha
Novinky, kub

Městský soud v Praze se ve středu vrátil k případu bývalé šéfky kabinetu předsedy vlády Petra Nečase Jany Nečasové (dříve Nagyové) obžalované z vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) v souvislosti s lobbistou Ivo Rittigem. Kauzu po kolegovi převzala nová soudkyně, která proto jednání zahájila neformální debatou s žalobci a advokáty o dalším postupu.

Žalobci a obhájci u soudu v kauze Jany Nečasové a BISVideo: Novinky

 
Článek

Soud dříve udělil v této kauze Nečasové podmínku, nadřízený soud verdikt zrušil a kauzu vrátil.

Soudkyně Městského soudu v Praze Monika Křikavová dostala případ po soudci, který šel do důchodu. Vzhledem ke změně trestního senátu se obrátila na zúčastněné strany s dotazy, do jaké míry budou souhlasit s jejím postupem, kdy chce zopakovat jen nezbytné důkazy.

„Jedná se o dohadovací jednání, není zcela formální. Všechny důkazy se budou opakovat a všichni se dozví, jaký je právní názor na použitelnost odposlechů z jiné kauzy," nastínila Křikavová s tím, že projednání bude trvat ještě v dalších termínech v dubnu a květnu.

Tajné informace, advokáti bez mobilů
Soud znovu řeší sledování Nečasovy exmanželky

Soudkyně se chtěla tedy hlavně domluvit, jak se bude postupovat, nebylo to klasické soudní jednání. „Je to takový kočkopes,” zmínila při neformálním jednání s advokáty a žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří případ dozorují.

Dohadování proběhlo v klidné atmosféře a výsledkem je shoda na tom, že soudkyně provede jen ty nejnutnější důkazy. „Soudkyně se chtěla pojistit, aby později nemohl někdo vznášet námitky proti postupu soudu,” popsal Novinkám po jednání vzájemnou shodu žalobce Martin Brzobohatý.

Odvolací Vrchní soud v Praze případ vrátil mimo jiné kvůli tomu, že je nutné vypořádat se s tím, zda lze použít jeden z hlavních důkazů obžaloby, kterým byl odposlech Ivo Rittiga z pražského hotelu Ventana.

Záznam byl totiž pořízen v jiné kauze, když policie vyšetřovala aktivity bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Mimochodem v jeho případě byla rovněž podána obžaloba, případ soud zatím projednávat nezačal.

Soud zpřísnil Janě Nečasové a zpravodajcům podmínkyVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Ani jeden z obžalovaných se k soudu s omluvou nedostavil, zastupovali je jejich právníci. Mezi obžalovanými jsou kromě Nečasové ještě lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a Rittigův obchodní partner a exporadce ministra zemědělství Tomáš Jindra.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dozvěděl od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál.

Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která mu podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

Městský soud původně uložil Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Posledního stíhaného Tomáše Jindru, Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství, obžaloby zprostil. Vrchní soud pak vrátil věc k novému projednání.

Hodinky za stovky tisíc, kabelky a šály
Soud zamítl žaloby Nečasové, chtěla zpátky peníze

Nečasová i Rittig jsou obviněni také v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů.

Kvůli zneužití Vojenského zpravodajství jí soud uložil pravomocně tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Trest byl zpřísněn, soud nižší instance ji původně potrestal dvouletou podmínkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám