Hlavní obsah

Tajné informace, advokáti bez mobilů: Soud znovu řeší sledování Nečasovy exmanželky

Novinky, kub
Praha

Za zavřenými dveřmi a v utajeném režimu začal Městský soud v Praze v pátek řešit odvolání Jany Nečasové (dříve Nagyové) v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování manželky expremiéra Petra Nečase. Dříve dostala Nečasová a další tři vysoce postavení vojenští důstojníci podmíněné tresty. Kvůli utajovaným informacím, které se v kauze probírají, je jednání pro veřejnost uzavřené.

Foto: kub, Novinky

Odvolací soud v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství (zleva advokáti Jiří Matzner, Michal Hráský, Eduard Bruna a Tomáš Sokol, za nimi jeden z obžalovaných Jan Pohůnek)

Článek

Vyhlášení rozhodnutí bude naopak veřejné, zatím ale není zřejmé, zda k němu dojde ještě v pátek, nebo se odročí na jindy. Před soudem stojí kromě Nečasové někdejší dva šéfové VZ Ondrej Páleník a Milan Kovanda a jejich bývalý podřízený Jan Pohůnek. Ten jako jediný z obžalovaných k pátečnímu jednání dorazil.

Vzhledem k povaze případu, ve kterém se probírají informace v tajném režimu, se soudní jednání odehrává za zavřenými dveřmi. Do soudní síně vstupovali úderem deváté hodiny obhájci, státní zástupce a další účastníci po skupinkách a bylo jim řečeno, že uvnitř musejí odevzdat vypnuté mobilní telefony.

Rozsudek v kauze NagyováVideo: Novinky

Proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 se odvolali jak obžalovaní, tak státní zastupitelství. Podle nepravomocného rozsudku má Nečasová na svědomí nezákonné sledování tehdejší manželky premiéra Radky Nečasové v roce 2012, k čemuž údajně zneužila svých kontaktů coby šéfka kabinetu a milenka předsedy vlády, v tomto případě tedy lidí na VZ. Po vypuknutí aféry Nečasův kabinet v roce 2013 padl.

Původní soudkyně z obvodu Helena Králová obžalované dvakrát osvobodila, státní zástupce se ale pokaždé úspěšně odvolal.

Nečasová čelí dvěma dalším obžalobám. V prvním případě se s lobbistou Ivo Rittigem zpovídá z údajného vyzrazení utajované informace BIS. Druhý případ se týká údajného podplácení poslanců příslibem lukrativních funkcí a zahrnuje také krácení daní z dárků, které Nečasová dostávala od vlivných podnikatelů.

Výběr článků

Načítám