Hlavní obsah

Hodinky za stovky tisíc, kabelky a šály. Soud zamítl žaloby Nečasové, chtěla zpátky peníze

Právo, Matěj Říha
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze zamítl ve čtvrtek dvě žaloby Jany Nečasové, v kterých zpochybnila, jak jí úřady vyměřily doplacení daně za luxusní dárky. Šlo o kabelky, šály, oblečení či hodinky za více než 1,1 milionu korun. Nečasová za to měla zpětně zaplatit daň 77 tisíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017

Článek

Nečasová podle dřívějšího vyjádření jejího advokáta Eduarda Bruny peníze v minulosti uhradila, vyměřené částky ale zpochybňovala a usiluje o vrácení.

Čtvrteční rozhodnutí je pravomocné, Nečasová ještě může proti verdiktu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, u kterého již dříve uspěla. Právě NSS totiž vrátil dvě žaloby zpět k městskému soudu. Nečasová argumentovala tím, že jí úřad řádně nedoručil obsílky s platebním výměrem a vadilo jí také to, že správce daně vycházel pouze z usnesení státního zástupce.

Senát Ladislava Hejtmánka však po stručném doplnění důkazů dospěl ke stejnému závěru jako před rokem. „Žalobkyně nesplnila svou zákonnou povinnost, když byla vyzvána k podání daňového přiznání," konstatoval mimo jiné soud.

Rozsudek v kauze NagyováVideo: Novinky

Nečasová stojí před soudem kvůli třem kauzám z dob jejího působení v pozici šéfky kabinetu premiéra, kterého si později vzala za manžela. Týkají se zneužití tajné služby, ve kterém nedávno padl pravomocně podmíněný trest, údajného úniku informací z BIS a podplácení poslanců ODS funkcemi. Tyto kauzy vedly před šesti roky k pádu vlády.

V případu poslaneckých trafik čelí obžalobě také kvůli tomu, že neodvedla daň z luxusních dárků. Podle obžaloby je kromě šéfa ČEZ Dana Beneše přijala také od někdejšího šéfa pozemkového úřadu Jana Šťovíčka, majitele fotbalové Sparty Daniela Křetínského, vlivného právníka Karla Muzikáře, módní návrhářky Beaty Rajské nebo lobbisty Vladimíra Johanese. Celkem šlo o 31 darů v hodnotě přes deset milionů korun

Vrchní státní zastupitelství v Olomoucí tvrdí, že si Nečasová schválně nenechala darovací daň vyměřit a jejím nezaplacením připravila stát o více než 736 tisíc korun. Soud se kauzou zabývá přes dva roky.

Soud zpřísnil Janě Nečasové a zpravodajcům podmínkyVideo: Jakub Bartosz, Novinky

Nečasová mezitím více než tři čtvrtě milionu korun zaplatila, ale prostřednictvím žalob, v kterých zpochybňuje, jak byla darovací daň vyměřena, se snaží získat peníze zpět. Stalo se to totiž až zpětně na základě zjištění olomouckého vrchního zastupitelství, které dozoruje danou trestní věc.

Celkem Nečasová žalob proti rozhodnutí finančního úřadu podala devětadvacet. Část z nich je stále ve hře. „Přesné číslo nevím,“ konstatoval její právník Michal Bureš. Nečasová se jednání neúčastnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám