Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování Čapího hnízda, z případu vyloučila Babiše juniora

– Praha • Aktualizováno

Kriminalisté ukončili vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí trestnímu stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a také jeho příbuzní. Obvinění si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout doplnění. O vývoji v případu informoval v úterý mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

„Vyšetřování ve věci v mediálním prostoru označované 'kauza Čapí hnízdo' bylo skončeno a policejní orgán vyrozuměl obviněné a jejich obhájce o možnosti prostudovat spisy a učinit návrhy na doplnění vyšetřování. Část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení,” sdělil bez dalších podrobností mluvčí.

Podle informací Práva je vyloučena část Babišova syna Andreje, ten tak bude nadále stíhán samostatně. „To, u kterého obviněného byly problémy s úkony, je obecně známá informace," řekl Cimbala ČTK.

Policie čekala na jeho výslech a hlavně znalecké zkoumání zdravotního stavu. Pětatřicetiletý Babiš junior žije ve Švýcarsku, kde má občanství. Podle jeho otce trpí schizofrenií.

Záznam: Vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze a policie ke kauze Čapí hnízdoVideo: Novinky

Vyšetřování kauzy začalo předloni v září, kdy pražský kriminalista Pavel Nevtípil obvinil premiéra, jeho příbuzné a další z dotačního podvodu či poškození finančních zájmů EU.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Reklama

Výběr článků

Načítám