Hlavní obsah

Na radnici v Brně se kšeftovalo se zakázkami

Právo, Radim Vaculík, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá ze čtvrtečních razií Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zcela ochromila radnici Brno-střed. Jak zjistilo Právo, detektivové se zajímají o zakázky na stavební práce, které prověřují už od roku 2016.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Cedule na mříži informuje 7. března 2019 o uzavření radnice městské části Brno-střed. Na úřadě zasahují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Článek

Ze soudního příkazu k domovním prohlídkám vyplývá, že policie v této větvi podezřívá celkem deset lidí včetně zástupců radnice i několika firem, a to z vícera závažných trestných činů. Ani v této části policie prozatím nikoho neobvinila.

V soudním dokumentu, které má Právo k dispozici, je uvedeno, že řídicí roli v kauze hraje bývalý místostarosta této městské části a nyní radní za hnutí ANO Jiří Švachula (52), kterého podle důvěryhodného zdroje Práva policisté ve čtvrtek zadrželi.

Jako „výkonný článek“ domnělé organizované zločinecké skupiny byl pak podle tvrzení policie v dokumentu od prvopočátku podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani (50).

Veřejné zakázky na stavební práce byly zadány předem vybraným stavebním společnostem
z policejního dokumentu

El-Talabani figuruje už jako obviněný v jiné kauze týkající úniků z policejních spisů z roku 2017, dále pak v případu půlmiliardového daňového úniku. Stíhán je i za nebezpečné vyhrožování náměstkovi NCOZ Richardovi Ohnoutkovi.

Deset procent ze zakázky

„Protiprávního jednání se mají dopouštět takovým způsobem, že byly veřejné zakázky na stavební práce zadány předem vybraným stavebním společnostem, od kterých je inkasována po podpisu konkrétní smlouvy o dílo dohodnutá finanční částka,“ míní detektivové.

Tzv. plnění mělo být údajně ve výši deseti procent z ceny zakázky bez DPH. Podle policistů šlo o peníze v řádech milionů korun, které si prý podezřelí rozdělovali podle předem dohodnutého klíče.

Příkaz k prohlídkám dále uvádí, že Švachula v roli místostarosty se několikrát potkal s El-Talabanim a předával mu podklady k budoucím veřejným zakázkám radnice a také rozhodoval o výši provizí, které měli další lidé vybírat od předem vybraných dodavatelů.

Jako podezřelé zmiňuje dokument také dva zaměstnance radnice Brna-střed: šéfa odboru investičního a správy bytových domů Petra Liškutina (62) a vedoucího technika Správy nemovitostí Petra Kosmáka (43).

Dalším v řadě je pak majitel a jednatel brněnské firmy Finrax Pavel Ovčarin (58), jehož společnost podle obchodního rejstříku pronajímá bytové a nebytové prostory.

Spolu s ním policie v příkazu jmenuje i Petr Kaláška (50), spolumajitele brněnské firmy Elstar International, která podle obchodního rejstříku nabízí široké spektrum služeb: reklamu, marketing nebo služby v zemědělství a hospodaření v lesích.

Za podezřelého pak detektivové považují i Ivana Trunečku (45), většinového majitele společnosti Czag, která se zabývá například výrobou potravin či chovem zvířat, kromě něj i Lubomíra Smolku (66), předsedu představenstva stavební společnosti KROS-stav, a. s.

Posledními dvěma zmíněnými policií jsou Michal Kovář (40) a překladatelka a tlumočnice Kateřina Němcová (43).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám