Hlavní obsah

Policie obvinila hasiče kvůli nehodě cisterny, při které zemřel velitel zásahu

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Za tragickou havárii hasičské cisterny na Šumpersku, která bourala loni v létě při cestě k zásahu u Libivé, může podle policie řidič. Policisté jej v těchto dnech obvinili z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí mu až šest let vězení. Právu to v pátek řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda hasičů na ŠumperskuVideo: Novinky

 
Článek

Cisterna, která vyjela 24. srpna ze Zábřehu k dopravní nehodě nedaleko Mohelnice, při níž byli zraněni čtyři lidé, havarovala na silnici I/44 mezi Libivou a Vlachovem. „Na mokré vozovce dostal hasičský vůz smyk, přejel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím osobním vozidlem VW Polo a následně sjel do silničního příkopu, kde havaroval,“ konstatovala Vybíhalová.

Velitel zásahu, který seděl na místě spolujezdce, na místě zemřel. Řidič, který byl nyní obviněn, utrpěl při nehodě vážná zranění, zbývající dva členové posádky byli zraněni lehce.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Tragická nehoda hasičské cisterny na Šumpersku.

„Lehké zranění utrpěl také řidič vozidla VW Polo, který se snažil úhybným manévrem a najetím na pravou krajnici uvolnit průjezd hasičskému vozu. Společně s ním ve vozidle cestovala také spolujezdkyně, která naštěstí vyvázla bez zranění. Při nehodě byla způsobena škoda za více než čtyři a půl milionu korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Vybraly se miliony

Z rozsáhlého šetření doplněného o znalecké posudky z odvětví soudního lékařství a silniční dopravy podle ní vyplynulo, že „za tragickou nehodou stála nepřiměřená rychlost jízdy, kterou řidič hasičské cisterny nepřizpůsobil svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému dopravně technickému stavu komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat.“

Na podporu rodin zemřelého a těžce zraněného hasiče, který se kvůli vážnému zranění k profesi vrátit nemůže, byly vyhlášeny veřejné sbírky. Vyvolaly velký ohlas u veřejnosti, přispívali jednotlivci, organizace i sbory dobrovolných hasičů z celé republiky. Největším přispěvatelem byl premiér Andrej Babiš (ANO). Ten jako soukromá osoba přispěl na obě sbírky částkou sto tisíc korun.

Na každý z obou účtů lidé poslali více než 1,2 milionu korun. Každá z rodin tak loni v prosinci dostala přibližně stejnou částku. Velitel hasičského zásahu Jiří Rýznar, který kolizi nepřežil, byl vyznamenán in memoriam při slavnostním udělení medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám