Hlavní obsah

Za brutální vraždu mladé Ukrajinky v Liberci dostal Rumun 19 let

Právo, Michael Polák
Liberec

Devatenáct let má strávit za mřížemi rumunský dělník Marius Vasilica Ailieseie. Liberecký krajský soud ho v úterý uznal vinným z brutální vraždy mladé Ukrajinky, matky pětiletého chlapce.

Foto: Michael Polák, Právo

Rumun Marius Ailieseie při své závěrečné řeči.

Článek

Ailieseie měl ženu podle soudu napadnout v srpnu 2016 v jejím bytě. Způsobil jí nožem několik bodných i řezných ran, přičemž některé zasáhly srdce i plíce. Tělo ženy pak vyhodil z okna bytu a na zádech ho odnesl k výpusti u řeky Nisy, nedaleko centra Liberce.

„Obžalovaný měl motiv i pohnutku, poškozenou znal a v bytě se mohl vyskytovat. Přihlédli jsme také ke stopám DNA a obuvi na místě činu,“ zdůvodnila verdikt liberecká soudkyně Eva Drahotová. „Čin spáchal zvláště trýznivým způsobem, po činu s tělem manipuloval a dělal vše pro to, aby nebylo nalezeno,“ dodala.

Jsem nevinný a budu se bránit až u Evropského soudu.
obžalovaný

Podle obžaloby se Rumun chtěl Ukrajince pomstít za to, že mu pokazila jeho předchozí vztah. Krátce před činem se s ním totiž rozešla jeho česká přítelkyně, která se s Ukrajinkou blízce přátelila. „Poškozenou vinil z toho, že měla na jeho přítelkyni špatný vliv,“ popsal státní zástupce Petr Hořín. „Důkazy prokazují jeho vinu bez jakýchkoliv pochybností,“ dodal.

Policisty na sebe Rumun upozornil tím, že se po činu snažil vyhnout zadržení. Nejdříve se vyhýbal svému bytu, pořídil si jiný mobilní telefon a dva dny po činu náhle ukončil svůj pracovní poměr v Liberci a odcestoval do Rumunska. Tam ho na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržela policie a předala ho do Česka.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Marius Ailieseie u Krajského soudu v LiberciVideo: Michael Polák, Právo

„Jsem nevinný a budu se bránit až u Evropského soudu. V České republice není spravedlnost a nikdy nebyla,“ prohlásil Ailieseie po vynesení rozsudku.

Soudní proces probíhal od loňského března. Rumun po celou dobu vinu odmítal a často přicházel s těžko uvěřitelnými vysvětleními. To, že se na provazu, který měla zavražděná kolem krku, našla jeho DNA, vysvětloval například tak, že ho v osudný večer požádal neznámý člověk na ulici, aby mu pohlídal žlutého psa uvázaného na provazu. A tento provaz, na který se tak dostala jeho DNA, pak údajně použil jiný vrah.

Lítost Rumun nikdy neprojevil. Ve své závěrečné řeči naopak sesumíroval celý výčet pochybení a křivd vůči sobě a své rodině a oznámil, že po České republice bude požadovat tři miliony eur (77 milionů korun).

Pozůstalí po zavražděné požadovali pro malého chlapce, který zůstal bez matky, odškodnění milion korun. Soudkyně je ale s jejich nárokem odkázala na civilní řízení. Rumunovi soud vyměřil i trest vyhoštění z Česka na dobu neurčitou. Ailieseie se proti celému verdiktu na místě odvolal. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám