Hlavní obsah

Tři výrobce drog poslal soud do vězení. K nižším trestům jim pomohla lítost a doznání

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Za výrobu několika kilogramů pervitinu uložil ostravský krajský soud v pondělí trojici výrobců drog tresty od pěti do osmi let vězení. K relativně nízkým trestům jim pomohla lítost, přiznání i to, že spolupracovali při vyšetřování. Nejpřísnější trest dostal muž považovaný za jednoho z nejvýraznějších producentů metamfetaminu na Ostravsku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Patrik Hotzy a Radim Gavlas, za nimi sedí Leo Gröger.

Článek

Nejpřísnější, osmiletý trest dostal devětatřicetiletý Patrik Hotzy, který zajišťoval léky potřebné k výrobě drogy a většinu pervitinu také sám uvařil v prostorách, které mu propůjčili další dva obžalovaní, Radim Gavlas a Leo Gröger. Těm soud vyměřil pět a šest let. Za podobné drogové delikty hrozí dvanáct i osmnáct let vězení.

Jeden ze spoluobžalovaných se na výrobě pervitinu také spolupodílel, oba pak jako odměnu dostávali část vyrobených drog. Celkem trojice postupně vyrobila a distribuovala minimálně pět kilogramů pervitinu.

Tak rozsáhlé doznání nebývá obvyklé.
Petr Novák, soudce

Zatímco v podobných případech obžalovaní často odmítají výpověď, případně se snaží zapírat nebo své jednání bagatelizovat, tentokrát se u soudu doznali nejenom spolupachatelé, ale i hlavní organizátor.

„Plně souhlasím s obžalobou, jsou tam jen drobné nesrovnatelnosti, ale jinak s tím souhlasím, protože nechci protahovat hlavní líčení,“ řekl Patrik Hotzy, který podle policie patřil v posledních letech k největším vařičům pervitinu v regionu.

Léky na výrobu z Polska

U soudu se hájil tím, že ho na šikmou plochu přivedla špatná finanční situace – čtrnáct let prý podnikal na stavbách, ale kvůli tomu, že mu jiní nezaplatili fakturu, dlužil zaměstnancům a platil je prý ze zisků z pervitinu. Léky pro výrobu drog Hotzy nakupoval v Polsku, jak sám soudu přiznal.

„Jednalo se o upřímné a věrohodné doznání. Jinak bychom ukládali přísnější trest,“ řekl předseda trestního senátu Petr Novák. „Tak rozsáhlé doznání nebývá obvyklé,“ dodal soudce. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni tři odsouzení si ponechali lhůtu pro případné odvolání, kterým by se zabýval Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám