Hlavní obsah

Nejvyšší soud zvýšil mladíkovi trest za vraždu matky z osmi na 10 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) zvýšil mladíkovi z Dobřichovic u Prahy trest za vraždu matky na deset let vězení. Původně mu Vrchní soud v Praze vyměřil mimořádně snížený trest osm let. Nesouhlasil s tím nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podal proto dovolání, o kterém NS rozhodl ve středu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě činu. Archivní videoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

O rozhodnutí informoval ve čtvrtek ředitel kanceláře předsedy soudu Aleš Pavel. Mladík se vraždy dopustil 17 dní po dovršení zletilosti. Krajský soud v Praze mu uložil trest na spodní hranici sazby, která činí deset let. Vrchní soud pak rozhodl o mimořádném snížení na osm let. Podle Zemana ale nebyly splněny podmínky pro takový krok, nízký věk sám o sobě dostatečným důvodem není.

Rodinné tragédii předcházely dlouhodobé spory, které v dobřichovickém domku vyvrcholily loni posledního červnového dne. Devětačtyřicetiletá matka synovi dopoledne odmítala podepsat výpis z vysvědčení, což bylo podle soudních znalců zřejmě poslední kapkou, s kterou se frustrovaný mladík už nedokázal smířit a zaútočil na matku nožem. [celá zpráva]

Student se k činu přiznal. Uvedl, že matka ho šikanovala a že kvůli tomu trpěl psychickými problémy. V době skutku užíval předepsaná antidepresiva. Psychologové uvedli, že mladík má IQ 133, nezneužíval žádné návykové látky ani netrpí žádnou duševní chorobou. V okamžiku vraždy ho ovládl silný vztek, což mírně snížilo jeho ovládací schopnosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám