Hlavní obsah

Napomenutí za pálení trenýrek na Hradě neplatí, rozhodlo ministerstvo

Napomenutí za spálení červených trenýrek, které prezidentské kanceláři udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), neplatí. Rozhodnutí zrušilo ministerstvo životního prostředí. Inspekce podle něj neměla vést přestupkové řízení s prezidentskou kanceláří, ale s Českou republikou. O pravomocném rozhodnutí ministerstva v pátek informovala Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman spálil na Hradě červené trenýrky

Článek

Obří červené trenýrky, které v roce 2015 vyvěsila na Pražském hradě skupina Ztohoven, nechal prezident Miloš Zeman spálit v polovině června. ČIŽP kvůli tomu dostala dva podněty na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi. V srpnu proto inspekce zahájila s prezidentskou kanceláří přestupkové řízení a udělila jí napomenutí.

"Odvolací orgán dospěl po přezkoumání rozhodnutí České inspekce životního prostředí k závěru, že ČIŽP formálně pochybila, když vedla řízení s organizační složkou státu, v tomto případě s Kanceláří prezidenta republiky, která nemá právní subjektivitu, a ne s Českou republikou," řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Podle Roubíčkové ministerstvo na základě judikátu Nejvyššího správního soudu o podobném případu muselo rozhodnutí inspekce zrušit a přestupkové řízení zastavit pro nicotnost. Rozhodnutí ministerstva je pravomocné, dodala Roubíčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám