Hlavní obsah

Psí spolek vymáhá peníze za léčbu týrané fenky, faktury ale nesedí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud začal tento týden projednávat žalobu spolku Pes, nejvěrnější přítel, který se domáhá po Petru Papežovi desítek tisíc korun za náklady spojené s léčbou tříměsíčního štěněte. To 30letý muž týral a byl za to loni v prosinci odsouzen k podmíněnému trestu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právní zástupce žalobce Robert Plicka u soudu uvedl, že spolek se fenky Amy ujal v době, kdy byla ve velmi vážném zdravotním stavu. „Chceme po viníkovi zaplatit pouze náklady související s léčením Amy, která dodnes nese následky krutého zacházení,“ prohlásil.

Původně chtěl spolek po Papežovi ještě další peníze za psychickou újmu pečovatelek, které se o Amy staraly. Tuto část žaloby ale na začátku soudního jednání spolek stáhl.

Nejasnosti kolem faktur

Škoda, kterou spolek vyčíslil na 80 tisíc korun, není ale po­dle soudce Petra Strejce průkazná. „Z předložených faktur jasně nevyplývá, zda veterinární péče poskytnutá fence Amy souvisela s poraněním, které jí způsobil žalovaný. Není ani zřejmé, zda fakturované částky byly veterinářům uhrazeny,“ řekl.

V této souvislosti upozornil také na faktury za očkování, odčervení nebo za psí konzervy. „To je přece běžná péče, ne?“ otázal se soudce. Pozastavil se i nad fakturou za asistenčního psa a požadoval vysvětlení. „To nedokážu říci,“ reagovala na to předsedkyně spolku Simona Štěpánková. Během dokazování vyšlo také najevo, že jedna z faktur se vztahovala na úplně jiného psa.

Hrubé zacházení

V soudní síni dále zaznělo, že v rámci trestu uložil soud Papežovi, aby uhradil 18 tisíc korun právě na náklady spojené s nápravou zranění, které psovi způsobil. Šlo o opakované operace související se zlomeninami dvou kostí.

„Trestní soudce neměl k dispozici všechny náklady, které postupně narůstaly. Jednalo se například o rehabilitace po operacích nebo preparáty na posílení imunity. Ty jsme vyčíslili a dodali v rámci trestního řízení později. Zřejmě vinou státního zastupitelství se k soudci tento souhrn nedostal včas,“ prohlásil Plicka.

Upozornil na to, že nejde jen výhradně o náklady na léčbu, ale i za péči, kterou původní vlastník Amy zanedbával.

Podle rozsudku Papež se štěnětem křížence zacházel zvlášť hrubě, když ho bil, kopal do něj a házel s ním. „Nikdy neprojevil žádnou lítost a ani nezjišťoval aktuální stav pejska,“ dodal Plicka. Soudce Strejc jednání odročil. Spolku uložil, aby vyčíslené náklady spojil výhradně s léčbou zranění, které Amy způsobil předešlý vlastník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám