Hlavní obsah

U nemocnice srazil autem lékaře, udal falešné jméno a zmizel. Teď dostal dva roky

Právo, Petr Kozelka

Cesta do práce skončila loni v listopadu pro brněnského lékaře málem tragicky. Na přechodu pro chodce poblíž Vojenské nemocnice v Brně jej totiž srazilo osobní auto. Za volantem seděl Vladimír Polák, který se neštítil těžce zraněnému muži sdělit falešné údaje. Poté zmizel. Ve středu ho za to krajský brněnský soud poslal definitivně na dva roky za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Polák u soudu

Článek

Nehoda se stala po šesté hodině ráno na křižovatce ulic Zábrdovická a Cejl. Když muže na přechodu srazil, Polák nezaváhal a představil se jako Julius F. Ke smyšlenému jménu přidal ještě špatné telefonní číslo i jinou registrační značku auta, načež se po něm slehla zem.

Lékař si z nehody odnesl tři zlomená žebra a tříštivou zlomeninu holeně. Několik týdnů tak mohl chodit jen o berlích.

Brněnský městský soud Poláka za těžké ublížení na zdraví potrestal i zákazem řízení na čtyři roky. Uložil mu také, aby zraněnému lékaři zaplatil 52 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy. Polák se ale s trestem nechtěl smířit a podal odvolání ke krajskému soudu. Žádal, aby byl odsuzující rozsudek zrušen. Chtěl navíc, aby soud nechal vypracovat znalecký posudek.

Za to, jak nehodu řešil, a za jeho nulovou sebereflexi je nutno ukládat nepodmíněný trest.
státní zástupkyně

„Nemám o vině obžalovaného pochyb. Byl už jedenáctkrát soudně trestán, a to i za zvlášť závažné trestné činy. Měl i podmínku za jízdu pod vlivem alkoholu. Za to, jak nehodu řešil, a za jeho nulovou sebereflexi je nutno ukládat nepodmíněný trest,“ nesouhlasila s jeho požadavkem státní zástupkyně.

Lékař si zapsal RZ

Ani odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou neměl pro obžalovaného pražádné pochopení. „Jeho obhajoba byla zcela spolehlivě vyvrácena výpovědí poškozeného, který si zapsal registrační značku vozidla, jež ho srazilo. Hned po nehodě se obžalovaný snažil udělat všechno pro to, aby se vyhnul trestnímu stíhání, a taková účelová snaha vyhnout se trestnímu stíhání je už trochu moc,“ konstatovala Kleinová.

Polák je podle ní osobou mnohokrát soudně trestanou za úmyslnou trestnou činnost spojenou i s řízením auta, což spolu s okolnostmi případu zcela vylučuje uložení podmíněného trestu. „Uložený trest není nepřiměřeně přísný,“ dodala Kleinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám