Hlavní obsah

Zadržený imám se brání. V Sýrii prý islamisté bojují s „okupanty“

Právo, Radim Vaculík

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh (34), kterého policie viní z podpory a financování terorismu, skončil v pátek ve vazbě v pražské pankrácké věznici. Rodák z Prahy s palestinskými kořeny uprchl loni z Česka nejprve do Mauritánie, odkud se přesunul do Jordánska. Tam ho podle médií zadržely bezpečnostní složky a ve čtvrtek byl přes jinou členskou zemi EU letecky přepraven do ČR.

Foto: Profimedia.cz

Samer Shehadeh na archivním snímku.

Článek

„Mohu potvrdit, že dotyčný byl vzat do vazby pro všechny vazební důvody (hrozba útěku, ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti, pozn. red.). Vzdal se práva na stížnost, tudíž je rozhodnutí pravomocné,“ řekla v pátek Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni.

Hrozí mu 15 let

Její slova redakci potvrdil i Shehadehův nynější advokát, který si nepřál být jmenován. „K samotné věci toho moc neřekl. Soudu sdělil jen svůj náhled na organizace působící v Sýrii, který je jiný než v Evropě obecně uznávaný. Podle jeho slov terorismus v jakékoli formě neuznává a nepodporuje, on na to kouká jako na boj s okupanty Sýrie,“ přiblížil obhájce.

Klient je podle něj v přiměřeně dobrém zdravotním stavu.

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájili Shehadehovo trestní stíhání už počátkem loňského roku, a to nejprve kvůli podpoře a propagaci terorismu. Koncem letošního září ho nově obvinili také z trestného činu financování terorismu. Jeho český právník proti tomu podal stížnost, o které dosud státní zástupce nerozhodl. Obviněnému hrozí až patnáctiletý trest.

Bývalý pražský imám se ocitl v hledáčku tuzemských tajných služeb a policie už před lety kvůli obavám z radikalizace.

Z podpory terorismu byl obviněn poté, co jeho bratr Omar (27) s manželkou Kristýnou Hudkovou (24) vycestovali v říjnu 2016 do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci al-Kajdy nazvané Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie, pozn. red.), což je nástupnická organizace teroristické An-Nusrá. Imám jim podle obvinění pomáhal.

Ona i Omar jsou nadále stíháni jako uprchlí a jejich aktuální pobyt není veřejně známý.

Shehadeh studoval v Saúdské Arábii. Po návratu byl zvolen pražskými muslimy do čela Muslimské obce v Praze a zároveň byl dosazen do pozice imáma pražské mešity.

Odtud před čtyřmi lety kvůli vzájemným sporům odešel. Další zástupci muslimské komunity se pak od něj veřejně distancovali.

Jeho firmě patří modlitebna

Bývalý imám byl podle obchodního rejstříku až do letošního února jednatelem firmy Alminbar sídlící v Opletalově ulici v centru Prahy. Ta přitom vlastní muslimskou modlitebnu v téže ulici, kterou předala do správy Muslimské obci v Praze. Jejími společníky jsou místopředseda pražské muslimské obce Miroslav Krakovič a také advokát Leonid Kušnarenko.

„Samer figuroval v této firmě, v níž nadále setrvává jako společník. Ale hned po jejím založení (v roce 2014, pozn. red.) chtěl odejít a nebyl v ní už řadu let aktivní. Naše firma fakticky nepodniká, jen pronajímá tu modlitebnu,“ uvedl v pátek Kušnarenko, který prý v současnosti zajišťuje samotný chod modlitebny.

„Naši komunitu ale nelze se Samerem spojovat. Mám ho rád, je to slušný člověk. Ale jeho údajné aktivity jsou na něm,“ podotkl advokát, který Shedaheha rovněž zastupoval.

V této souvislosti potvrdil, že byl s bývalým imámem v kontaktu i po jeho zmizení z Česka, a to právě proto, že je jeho právník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám