Hlavní obsah

Mladík, po jehož bezdůvodném útoku v Havířově zemřel senior, stanul před soudem

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Šel po ulici, najednou jej někdo bezdůvodně zezadu udeřil a on zemřel. O tom, že takový scénář se může přihodit kdykoliv a kdekoliv, svědčí případ, který začal ve čtvrtek projednávat ostravský krajský soud. Obžalovaný 24letý Martin Vaculík v opilosti a bez jakéhokoliv důvodu napadl starší manželský pár v Havířově-Šumbarku. Muž utrpěl poranění mozku a během několika týdnů zemřel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Martin Vaculík se před ostravským soudem zodpovídá z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Článek

Když Vaculíka ve čtvrtek ráno přiváděli do jednací síně, šel se sklopenou hlavou. Svého činu prý lituje. „Vyjádřil lítost, ale na druhé straně v přípravném řízení řekl, že si na nic nepamatuje,“ konstatoval státní zástupce Vít Legerský.

Útok se odehrál letos 24. února v odpoledních hodinách v ulicích Havířova-Šumbarku. Vaculík si vyhlédl manželský pár, který začal bezdůvodně pronásledovat.

„Šlo o zcela bezdůvodné jednání. Obžalovaný v těžké opilosti nejprve začal po manželech pokřikovat, ale ti na jeho vulgární projevy nijak nereagovali. Pokračovali v chůzi a obžalovaný šel za nimi. Když se pak chystali vkročit do bytového domu, obžalovaný k nim přikročil a muže opakovaně udeřil pěstmi do hlavy,” dodal Legerský.

Obžalovanému hrozí až deset let vězení

Napadený sedmdesátiletý muž spadl na zem a udeřil se do temena hlavy o betonový obrubník, přičemž upadl do bezvědomí. Sanitka ho následně převezla do nemocnice, kde lékaři zahájili boj o jeho život.

„V průběhu léčby došlo k rozvoji komplikací včetně rozvoje lalůčkového zánětu plic. Poškozený následně po několika týdnech zemřel v nemocnici,“ dodal Legerský.

Martin Vaculík je obžalován ze zločinu ublížení na zdraví s následkem smrti a hrozí mu vězení od pěti do deseti let. Zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek, na první část jednání zatím nebyli předvoláni znalci, které bude třeba ještě vyslechnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám