Hlavní obsah

Kvůli pašeračce Tereze vyhrožoval Pákistánu. Nečekal, že by to někdo bral vážně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nečekal jsem, že by to někdo pojal až tak vážně,“ tak se staví jednadvacetiletý mladík z Bulharska k obvinění, že prostřednictvím SMS a e-mailů vyhrožoval atentáty pákistánským úřadům s cílem vynutit si propuštění Češky Terezy H., kterou tamní celníci zadrželi 10. ledna s devíti kilogramy heroinu v kufru na letišti v Láhauru.

Foto: repro Geo News

Češka Tereza H. zadržená na letišti v Láhaur s devíti kilogramy heroinu

Článek

Vyplývá to z obžaloby, kterou na cizince pracujícího v Plzni podalo před dvěma týdny Vrchní státní zastupitelství v Praze a s jejímž textem se Právo seznámilo. Nikolajovi I. hrozí za zločin vyhrožování teroristickým trestným činem až 12 let vězení. Na soud čeká ve vazbě.

Podle spisu zaslal 22. a 23. ledna do pakistánské televizní stanice Samaa TV a deníku Daily Pakistan zprávu s tímto textem: „Pozor, pokud Pákistán do 48 hodin nepropustí Terezu a neposadí ji do letadla do ČR, stanou se teroristické útoky v Pákistánu. Pokud mi nezavolá, že byla propuštěna, slibuji odplatu.“ Výhrůžný text následně deník zveřejnil na svých internetových stránkách.

Prý ji chtěl dostat do českého vězení

„Věděl jsem, že i když zprávy pošlu, Terezu stejně nepropustí. Šlo mi aspoň o to, aby ji převezli do českého vězení. Chtěl jsem mít jen čisté svědomí a dobrý pocit z toho, že jsem pro to něco udělal,“ řekl mladík policistům s tím, že s Terezou se poznal několik měsíců předtím, než byla zatčena. Tvrdil dokonce, že spolu měli intimní poměr.

Žádný útok podle svých slov spáchat nechtěl. „Nejsem vůbec schopen něco takového splnit. Nemám žádný vojenský výcvik, v životě jsem si vystřelil jen z plynové pistole a ze vzduchovky. Nejsem v kontaktu s žádnými lidmi, kteří jsou napojeni na teroristy. To, co jsem provedl, byla momentální hloupost,“ vypověděl dále mladík.

Původně ale přišel s verzí, že se za něho někdo vydával a výhrůžky poslal jeho jménem. Později se ale přiznal.

Obviněný jednal tak, aby tyto výhrůžky byly v Pákistánu publikovány, měly dopad na společnost a vyvolaly v ní strach.

Že se nejedná o žádného nebezpečného atentátníka, potvrdili i znalci psychiatři. „Nemá potřebné schopnosti pro přípravu, plánování a realizaci takového činu, jako jsou proklamované teroristické útoky na území Pákistánu,“ uvádějí znalci v závěrech svého posudku. Podle nich měl mladík pouze potřebu prezentovat svůj vztah k mediálně známé osobě.

„Není osobou s bojovými sklony, nemá tendence ani dispozici k agresivnímu chování. Jeho intelekt je podprůměrný,“ dodávají psychiatři. Potvrdili, že jeho pobyt na svobodě není pro společnost nebezpečný.

Výhrůžky, které mladík učinil, podle státního zástupce mířily proti nejzákladnějším hodnotám společnosti a proti lidskému životu. „Obviněný jednal tak, aby tyto výhrůžky byly v Pákistánu publikovány, měly dopad na společnost a vyvolaly v ní strach. Tím chtěl působit na orgány veřejné moci či vládu Pákistánu, aby něco konaly, respektive aby byla Tereza H. propuštěna ze zadržení,“ stojí dále v obžalobě.

Sháněl pistoli

Státní zástupce také poukázal na údaje z historie internetového prohlížeče v mobilním telefonu obviněného, kde mimo jiného byly zadány do vyhledávače stránky s nabídkou prodeje samonabíjecích pistolí. Upozornil i na to, že mladík měl stejný výhrůžný text přeložený i do arabštiny zjevně v úmyslu ho poslat na pákistánskou policii v Láhauru.

„Obviněný nejednal impulzivně, přípravě odeslání výhrůžných zpráv a zjišťování informací věnoval téměř 24 hodin. Měl tak dostatečný časový prostor domyslet důsledky svého jednání a upustit od něj,“ uzavřel žalobce.

Podle zjištění Práva mladík i z vazby před dvěma měsíci telefonicky kontaktoval sestřenici Terezy H., aby zjistil, co proti němu vypovídala na policii. Požádal o to jiného vazebně stíhaného muže a aby se mohl hovor legálně uskutečnit, lhal dozorcům, že jde o kontakt na rodinného příslušníka. Proces s Nikolajem I. začne u Krajského soudu v Plzni 2. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám