Hlavní obsah

Chytil mě do kravaty a chtěl mě vytáhnout z auta, řekl řidič o policistovi z Plzně

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Výpovědí poškozeného řidiče Josefa Vávry pokračovalo v úterý odpoledne hlavní líčení se zástupcem velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimírem Slavotínkem, který řidiče loni v Plzni zastavil a podle státního zástupce nepřiměřeně zakročil. Podle poškozeného jej policista chtěl v kravatě vytáhnout z auta. Právo navíc získalo audiozáznam rozhovoru poškozeného s advokátem chvíli po incidentu, který v úterý zazněl u soudu.

Záznam rozhovoru poškozeného s advokátem po incidentu (8:09 min.)Video: Právo

 
Článek

„Vše začalo tím, že jsem pětkrát nebo šestkrát problikl starší černý mercedes poté, co se mi zdálo, že se snažil riskantně podjet dodávku s označením invalida. S vozidlem jsme se následně sjeli na stejnou úroveň. V tu chvíli jsem slyšel maják, nevěděl jsem, odkud to jde,“ konstatoval Vávra.

Nevěřil jsem, že jsou to policisté
poškozený řidič

V autě viděl dva muže v černém oblečení a s černými brýlemi a všiml, že blikají malým modrým majákem a za stínítkem svítí nápis stop. „V tu chvíli jsem se bál, že jsem narazil na lidi, kteří mě chtějí zastavit a zmlátit. Byli vulgární, jeden potetovaný. Auto bylo civilní se začerněnými skly. Nevěřil jsem, že jsou to policisté.“

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Když obžalovaný vystoupil z mercedesu, držel v ruce pistoli. „Pak už jsem ji neviděl. Když přišel k vozidlu, tak na mě spustil: 'ty ku*do, ty mě budeš problikávat a tlačit se na mě?'. Přes otevřené boční okénko mi vyrazil telefon z ruky. Když jsem ho zvedl z podlahy, znovu mi ho vyrazil, chytil mě do kravaty a minimálně dvěma škubnutími se mě snažil okénkem vytáhnout ven. Začal jsem křičet o pomoc,“ vylíčil poškozený.

Policisté to vnímali jako útok

„V tom okamžiku ten dotyčný přestal a ustoupil od vozidla. Jeho kolega mi pak ukázal policejní průkaz. V tu chvíli se situace uklidnila, vystoupil jsem z vozidla a začali jsme spolu už normálně kultivovaně mluvit. Požádali mě o občanský průkaz, který si ofotili,“ shrnul Vávra.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poškozený řidič Josef Vávra

Obžalovaný Slavotínek v úterý u soudu řekl, že se cítil v ohrožení. „Vnímali jsme to jako útok na naši osobu. Cítili jsme se ohroženi. Řidič na nás opakovaně najížděl zezadu. Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl policista.

Až pět let vězení

Když poté policisté Vávru zablokovali, Slavotínek šel k jeho vozidlu. „Po otevření dveří jsem bohužel použil sprostá slova. To se nemá. Ale jakékoliv fyzické násilí popírám,“ dodal policista.

Žalobce Jiří Richtr je přesvědčen, že policista měl svým jednáním naplnit znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což může dostat až pětiletý trest.

„Jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti, cti a vážnosti. Rovněž nepostupoval tak, aby případný zásah do práv a svobod občana nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákonem. Tím vědomě porušil práva řidiče na zachování lidské důstojnosti,“ konstatoval státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám