Hlavní obsah

Požár stovek tun odpadu v Kutné Hoře byl největší v regionu od roku 2012

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Hasičům se podařilo v pondělí dopoledne zcela uhasit požár stovek tun odpadu, například plastů nebo lepenky, který propukl v neděli v Kutné Hoře. Do zásahu se postupně zapojilo přes sto hasičů ve 21 jednotkách. Vlivem horka a kvůli náročnosti celé akce museli zdravotníci ošetřit 12 hasičů. Podle nich to byl největší zásah na Kutnohorsku od roku 2012.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Kutné HořeVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Oheň se v neděli rozšířil také na přilehlé pole, s jeho hašením pomáhal vrtulník se speciálním vakem na vodu. Při požáru vznikla škoda přes 10 miliónů korun. Většina ze 12 hasičů, kteří si řekli o pomoc zdravotníkům, měla potíže s přehřátím. Několik z nich muselo také na kapačky, pak se ale vraceli zpět do zásahu. [celá zpráva]

Hasiče potrápilo hlavně vedro v kombinaci s ochranným oblečením. „Bylo jasné počasí, svítilo slunce a bylo horko. Příčinou zdravotních problémů bylo také sálavé teplo, jak tam hořely plasty s vysokou výhřevností,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Vrtulník hasí požár odpadu v Kutné Hoře v městské části Karlov

Důležitou roli sehrála pak zejména fyzicky značně namáhavá práce ve třívrstvém oblečení s přilbou na hlavě a dýchacím přístrojem. Poslední srovnatelný požár z pohledu počtu nasazených jednotek pamatuje Gabriel na Kutnohorsku v roce 2012. „Co se týče celého Středočeského kraje, takových zásahů bývá několik do roka,“ upřesnil.

Od nedělního večera pomáhala hasičům s likvidací skrytých ohnisek speciální technika z Jihlavy a z automobilky Škoda Auto z Mladé Boleslavi. Těžká technika rozhrnovala svitky plastů a lepenky, speciál následně místo plnil pěnou.

Hasiči se speciálním vybavením ukončili svůj zásah v pondělí brzy ráno, kdy ještě kontrolovali požářiště termokamerou a dohašovali nalezená ohniska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám