Hlavní obsah

Ostravský soud řeší případ pyrofilního sadisty

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ojedinělý případ násilníka s diagnózou pyrofilní sadismus začal rozplétat v pátek Krajský soud v Ostravě. Obžaloba viní devatenáctiletého Petra Kolka z několika žhářských útoků na bezdomovce ve Frýdku-Místku, z nichž jeden utrpěl vážné popáleniny. Kromě toho podle vyšetřovatelů brutálně zmlátil další dva lidi v Horní Datyni a v Ostravě-Zábřehu.

Petr Kolek u soudu v OstravěVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Jeden ze zbitých zemřel, druhý utrpěl tak vážná zranění, že dnes není schopen se sám o sebe postarat.

Případ je výjimečný právě pro druh deviace, která byla zjištěna u obžalovaného. Výskyt pyrofilie je totiž velmi vzácný. Pyrofilové patří k nejnebezpečnější kategorii pyromanů pro jejich nutkavou a impulzivní sexuální závislost na ohni.

A ještě výjimečnější je, když si pyrofilové za svůj objekt zvolí lidské oběti. Pro postiženého je pak lákavé sledovat, jak jeho oběť hoří.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Petr Kolek v jednací síni ostravského krajského soudu

Kolek, který v poslední době žil jako bezdomovec, byl v minulosti odsouzen pro majetkovou trestnou činnost a státní zástupce ho nově viní také z úvěrového podvodu.

Hoření sledoval zpovzdálí

Závažnější část obžaloby se ale týká útoků na několik osob bez domova. Útoky měly podobný charakter. Kolek vždy počkal, až některý z bezdomovců, mezi nimiž na různých místech pobýval, v opilosti usnul a potom mu zapalovačem podpálil oděv.

Obžaloba hovoří celkem o čtyřech takových útocích. ”Jakmile začal oděv poškozeného hořet, z místa se vzdálil a zpovzdálí sledoval hoření,” uvedl státní zástupce David Bartoš. Bezdomovce většinou oheň vzbudil a uhasili ho, v jednom případě hořícího muže vzbudila kolemjdoucí žena.

V posledním případě podpálený utrpěl popáleniny 1. až 3. stupně, se kterými musel být léčen v ostravské fakultní nemocnici.

Oběť utrpěla řadu zlomenin

Dvou nejzávažnějších útoků se Kolek dopustil loni v červnu v Horní Datyni a v Ostravě, kde už ale hlavní roli nehrál oheň, ale pěsti. V prvním případě zcela bezdůvodně zbil a zkopal bezdomovce, který následně skončil v nemocnici. Ze svých vážných zranění se léčil několik měsíců a následně letos v únoru zemřel.

Další napadený bezdomovec, kterého zmlátil loni v červnu v lesíku v Ostravě-Zábřehu, se ze svých zranění dosud léčí. Utrpěl řadu zlomenin včetně otevřené zlomeniny čelisti i poranění mozku.

„Trpí každodenními bolestmi. Během léčení se několikrát ocitl v ohrožení života. Každé zvednutí ruky mu působí obrovskou bolest, není schopen udržet ani hrníček, má poruchy paměti. V podstatě není schopen normálního života,” řekla advokátka zraněného muže, která po obžalovaném žádá náhradu nemajetkové újmy šest miliónů korun.

Soud ještě vyslechne svědky a znalce

Obžalovaný se ke všemu přiznal a řekl, že všeho lituje. Zpochybnil jen to, že by v jednom případě použil při podpálení oběti toluen. „To není pravda. Podpálil jsem ho jen zapalovačem, toluen jsem neměl. Jinak je ale všechno, co je v obžalobě, pravdivé,“ řekl.

Hlavní líčení bude příští týden pokračovat výslechy svědků, poškozených i soudních znalců. Poté by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám