Hlavní obsah

Seniora v Boskovicích zmlátili 19letí Rumuni do bezvědomí a pak oloupili, dostali sedm let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sedm let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci dvojici devatenáctiletých mladíků z Rumunska Stefana Gabriela Gulera a Ionela Cristinela Tanase za to, že v Boskovicích na Blanensku do bezvědomí zmlátili a poté oloupili téměř sedmdesátiletého seniora. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 10. května, proti kterému se oba obžalovaní odvolali.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní přicházejí se svými obhájci na vyhlášení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Hrozilo jim však až dvanáctileté vězení. Rumuni zároveň byli vyhoštěni na deset let z území České republiky.

Svého jednání oba litovali, k činu se i přiznali a poškozenému se omluvili. U vrchního soudu požadovali nižší trest. Poukazovali v té souvislosti na to, že se nikdy podobného činu nedopustili. Snažili se rovněž vymlouvat na alkohol, ale z kamer je podle žalobce zřejmé, že jednali s rozmyslem a koordinovaně. Krajský a nyní i olomoucký vrchní soud daly státnímu zástupci za pravdu.

Foto: Petr Marek, Právo

Stefan Gabriel Guler u olomouckého vrchního soudu

„Tresty jsou přiměřené a odpovídají závažnosti spáchaného skutku, tedy loupeže. Jako cizí státní příslušníci brutálně napadli a oloupili starého muže a způsobili mu navíc i těžkou újmu na zdraví s trvalými následky. Mírnější tresty proto nepřipadaly v úvahu,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Cizince zachytily kamery

Případ se udál loni 21. září patnáct minut po druhé hodině ranní. Mladíci nešťastníka přepadli, a když ležel bezvládně na zemi, oloupili ho. Důchodce skončil s trvalým poškozením mozku, které se projevuje mimo jiné bolestí hlavy, závratěmi a prostorovou nejistotou.

Útok dvojice cizinců zachytily bezpečnostní kamery. Poškozeného podle obžaloby mlátili pěstmi a kopali do něho, až muž skončil v bezvědomí. Obrali ho o telefon, plastovou láhev piva a minimálně tři tisíce korun a utekli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám