Hlavní obsah

V Ostravě se topili dva muži, z rozvodněné řeky je zachránili policisté

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

O život dvou mužů (31 a 45 let) bojovala v sobotu krátce po poledni šestice policistů z Ostravy. Muži se topili v rozvodněné řece Ostravici u splavu v Ostravě-Hrabová.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Oživování zachráněného muže

Článek

Jako první se začal topit mladší z dvojice, kterému šel kamarád na pomoc a skočil pro něj do kalné vody. „Jednatřicetiletý muž si chtěl zaplavat, nicméně proud vody u splavu už mu neumožnil se dostat ke břehu, a tak se zachytil plovoucího kusu dřeva,“ popsala policejní mluvčí Gabriela Pokorná a dodala, že proud strhl i druhého muže, který skočil prvnímu na pomoc. „Podle dosud zjištěných informací se muž ponořil a jeho tělo proud unášel dál.“

O topící se dvojici informovali policisty na tísňové lince svědci. K řece vyrazilo hned několik policejní hlídek.

Foto: Policie ČR

Ostravice u splavu v Hrabůvce

„Hlídka obvodního oddělení Vratimov pomocí záchranného tzv. házecího pytlíku vytáhla na břeh prvního z mužů, který byl při vědomí a držel se plovoucího kusu dřeva,“ sdělila mluvčí s tím, že za druhým tonoucím, kterého unášela voda, se vydali policisté z oddělení hlídkové služby a obvodního oddělení policie Ostrava-Hrabůvka.

Vytahovali muže i obětavého kolegu

„Ve vzdálenosti asi 1700 metrů od splavu vběhl do rozvodněné řeky jeden z policistů. Tonoucího zachytil a snažil se ho dostat ke břehu. Situaci mu však komplikovala rozvodněná řeka, silný proud a kalná voda,“ uvedla Pokorná.

I v tomto případě použil policista házecí pytlík. Jenže neúspěšně, a navíc policistu několikrát strhl proud do řeky. Kolegové se ho snažili udržet nad vodou. „Nikdo z nich nevěděl, kam vstupuje. Kalná voda policistovi sahala nad hrudník, kameny, po kterých se snažili dostat k tonoucímu, byly kluzké. Vysilující boj s vodním tokem trval několik minut a vytáhnout tonoucího z velmi silného proudu na břeh bylo víc než náročné,“ upozornila policejní mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na místě zasahovali policisté, zdravotníci i hasiči

Nakonec se podařilo policistům vytáhnout z vody kolegu i zachránit topícího se muže. Ten nejevil podle záchranářů po vytažení z vody žádné známky života. První pomoc mu poskytli hasiči.

Muž je v kritickém stavu

„V okamžiku příjezdu lékařského týmu přetrvával stav selhání všech základních životních funkcí. Záchranáři pokračovali ve snaze o obnovu srdeční činnosti dalších třicet minut, než se jim podařilo obnovit krevní oběh pacienta,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Doplnil, že po přenesení do sanitního vozu došlo k opětovnému selhání srdce a resuscitace musela pokračovat.

„Posádce se nakonec podařilo znovu obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava,“ sdělil.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Muže převezli do nemocnice

Druhý tonoucí utrpěl podle Humpla jen drobné oděrky. Transport do nemocnice odmítl.

Odvahu zasahujících policistů ocenil i krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. „Prokázali nejen odvahu i schopnost rychlé reakce. Samozřejmě nezůstane jen u tohoto poděkování,“ naznačil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám