Hlavní obsah

Při zřícení dvou pater domu v centru Prahy bylo na místě 45 lidí

V době nehody, kdy se v úterý v Mikulandské ulici v Praze zřítila při rekonstrukci dvě patra domu, bylo na stavbě 45 lidí. Ve středu to sdělil Vojtěch Kostiha, mluvčí Metrostavu, který rekonstrukci provádí. Stavbu podle něj firmě předá policie do konce týdne a poté Metrostav stanoví postup odklízení. Zda bude potřeba strhnout celou budovu, posoudí statik, uvedl Kostiha.

Okolí částečně zříceného domu ve středuVideo: Novinky

 
Článek

„Na stavbě bylo v době nehody 45 lidí, na sto procent už tam nikdo není zasypaný. Kdo nese za neštěstí zodpovědnost, ukáže vyšetřování. My se jeho výsledkům podřídíme. Do konce týdne nám policie předá stavbu a my s projektantem stanovíme postup odklízení,” sdělil Kostiha.

Foto: Novinky

Zřícená podlaha

Dvě patra se zřítila v úterý dopoledne. Hasiči krátce po zřícení části budovy našli pod troskami dva lidi, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři dělníci skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný. Záchranná služba ho v umělém spánku převezla do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Stav těžce zraněného pacienta nadále vyžaduje intenzivní péči, sdělila mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Foto: MP Praha

Jeden ze psů na vyhledávání zasypaných lidí.

Budovu policisté převzali v úterý pozdě večer poté, co hasiči ukončili záchranné práce. I když měli podezření, že pod sutinami ještě mohou být další zavalení lidé, nikoho dalšího už nenašli.

Ulice zatím zůstává uzavřená

Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle zjištěných informací a stop a za pomoci odborníků budou vyšetřovatelé zjišťovat příčinu zřícení a případnou trestní odpovědnost.

Sutiny uvnitř budovyVideo: Novinky

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM.

Foto: HZS Praha

Hasiči likvidují trosky budovy

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vzadu je sací bagr na sutiny.

Podle Kostihy by ve čtyřpatrovém domě s vnitřním dvorem měla být doplněna dvě podzemní podlaží. „Pětipatrová dvorní vestavba a západní trakt by měly být zvýšeny o jedno podlaží. V suterénu křídla do Mikulandské ulice budou zachovány historické sklepy. S rekonstrukcí jsme začali letos 19. března, předpokládané dokončení mělo být 19. dubna 2019. To, zda bude možné termín dodržet, nedokážeme v tuto chvíli předjímat,” dodal Kostiha.

Mikulandská ulice zatím zůstává pro dopravu uzavřená, vjíždět do ní mohou pouze rezidenti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám